Home

Achtergrond

Koningin roemt innovatiekracht van land- en tuinbouw

Koningin Beatrix komt aan bij de Ridderzaal, waar ze even later de troonrede voorleest en zegt dat de regering een duurzame economische groei wil bereiken.

Deze groei dient "hand in hand te gaan met de zorg voor natuur en milieu". De koningin roemt in de troonrede de innovatiekracht van de land- en tuinbouw. "Dit biedt kansen om deze sectoren duurzaam te ontwikkelen", aldus de koningin. Foto ANP

Theo Driessen (rechts) van zaadbedrijf Nickerson-Zwaan en Frank van der Geest van veredelaar Clause beoordelen een proef met Limburgse courgettes. Het betreft een nieuwe, bijzonder virusresistente variant van het Tosca-ras, aldus Driessen. "tosca’s groeien bijzonder goed in Nederland, maar de virusresistente varianten verliezen doorgaans opbrengst." Foto Twan Wiermans

Op het oude teeltbedrijf van Piet Eeuwes uit Huussen wordt de 25 jaar oude Venlokas gedemonteerd. Hoofdaannemer Joost Kerklaan sloopt in totaal 4 hectare kassen van meerdere bedrijven voor een woningbouwproject. Het aantal sloopopdrachten loopt wat terug, weet Kerklaan. "Het is nu wat rustiger, projectontwikkelaars zijn wat terughoudender." De kas van Eeuwes wordt bijna geheel hergebruikt. De bruikbare glasplaten en kasconstructiedelen worden opnieuw gebruikt. Het breukglas en staal gaan naar de smelterij. Foto Sjef Prinsen

Ronde balen kuil in een weiland bij het Friese Haskerdijken liggen klaar om te worden opgehaald. Een loonwerker heeft de balen keurig op een rij gelegd, zodat anderen ze makkelijk op de wagen kunnen laden. Alex de Haan

Akkerbouwers bekijken een rassenproef op het demonstratieveld in het Noord-Brabantse Bakel. DLV Plant organiseerde vandaag een rooidemonstratie en rassenproef. "De opbrengsten van de rassenproeven zien er goed uit", aldus Johan Wander van DLV Plant. Het is het tweede jaar van de driejarige rassenproef. "Op basis hiervan is het nog te vroeg om vast te stellen welke rassen hier het best geteeld kunnen worden." Op de bijeenkomst werd ook een demonstratie gegeven met de elektronische aardappel. Die registreert alle valbewegingen tijdens het rooien en inschuren. "Via de elektronische aardappel wordt zichtbaar of het proces aangepast moet worden om valbeschadigingen te voorkomen", legt Wander uit. Foto Gé Hirdes

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.