Home

Achtergrond 3 reacties

Koenders steekt geld in schone energie

De 500 miljoen euro die minister Bert Koenders (Ontwikkelingsamenwerking) de komende vier jaar in schone energie steekt, gaat voor een groot deel naar landen als Burundi, Rwanda en Tanzania.

In de zogeheten Grote-Merenregio in Afrika besteedt Nederland 140 miljoen aan onder meer energie uit waterkracht en methaangas. Dat staat in een notitie die Koenders woensdag het licht heeft doen zien.

In een toelichting zei de minister dat juist in deze regio door schaarste en overbevolking de energievoorziening een probleem is, terwijl de enorme capaciteit aan waterkracht nog veel te weinig benut wordt. "Een van de grootste bottlenecks voor ontwikkelingslanden is het gebrek aan schone energie'', zei Koenders. "Dat is het grote probleem voor het ontwikkelen van werkgelegenheid.''

Van de 500 miljoen voor schone energie gaat nog eens 110 miljoen naar lopende programma's van de Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. Vorige week sprak Koenders met zijn Duitse collega voor Ontwikkelingssamenwerking al af door te gaan met een gezamenlijk project in twintig Afrikaanse landen en Indonesië. Hier steekt Nederland 60 miljoen in. De extra investering in het gebruik van zonne- en windenergie, waterkracht en biogas was al afgesproken in het regeerakkoord.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dirk

  Ik denk dat het produceren van energie in die landen nog niet zo belangrijk is. Laten ze eerst maar eens een 10 tal jaren vreedzaam samenleven. Voor je het weet ligt er voor 500 miljoen in puin.

 • no-profile-image

  dirk

  Me dunkt dat er hier ook nog wel wat te ontwikkelen is

 • no-profile-image

  gert

  wat gaat herfkens nu doen?,geld genoeg dunkt me

Of registreer je om te kunnen reageren.