Home

Achtergrond 174 x bekeken 1 reactie

Koenders helpt opbouw sterkere financiële sector

Nederland investeert het komende jaar intensiever in de opbouw van een eigen financiële sector in ontwikkelingslanden.

Goede lokale bank- en verzekeringsbedrijven zorgen voor een grotere economische groei waar de armen direct en indirect van profiteren.
Dat staat in een beleidsnotitie over de financiële sector van minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking), die hij vandaag mede namens de ministeries van Financiën en Economische Zaken naar de Tweede Kamer stuurt. Hij benadrukt daarin het belang van een transparante en doelmatige eigen financiële sector in arme landen.

Maandag zal Koenders in New York in het kader van de 63e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) een conferentie voorzitten over nieuwe vormen van kredieten en financiële dienstverlening in Afrika. Daarbij zal ook prinses Máxima aanwezig zijn. Zij is voor de VN adviseur op het gebied van microkredieten, kleine leningen die vooral verstrekt worden aan individuele ondernemers.
Nederland richt zich vooral op een betere toegang van de financiële diensten voor arme mensen en kleinere bedrijven. Individuen kunnen dan zelf een bankrekening openen, sparen en makkelijker betalen. Ook kunnen ze net als bedrijfjes kredieten krijgen en aflossen en verzekeringen nemen voor de handel in slechtere tijden.

Het belang van een goed lopende financiële dienstensector in arme landen toont volgens Koenders de huidige financiële crisis in de Verenigde Staten aan. Die heeft wereldwijd grote gevolgen maar vooralsnog zijn er weinig directe negatieve gevolgen voor de banken in de arme landen. De bewindsman is daar blij mee, alhoewel hij wel denkt dat Westerse banken straks minder bereid zijn om risicovolle leningen te verstrekken aan arme landen. Commerciële geldstromen vanuit het Westen zullen dan op langere termijn minder snel groeien of afnemen.

Nederland zal in 2009 een bedrag van ruim 63,5 miljoen euro steken in de opbouw en uitbreiding van de financiële sector in arme landen. Dat is ruim 5 miljoen meer dan dit jaar. Het geld gaat naar tal van (inter-)nationale fondsen en organisaties die helpen de lokale financiële instellingen te onwikkelen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    transparantie is bittere noodzaak,denk aan de tsunamie

Of registreer je om te kunnen reageren.