Home

Achtergrond 443 x bekeken 1 reactie

Knoflook in voer: minder methaan uit de melkkoe

Knoflookpreparaten in veevoer kunnen mogelijk de uitstoot van methaan door koeien verminderen.

Provimi, producent van veevoeradditieven, premixen en mineralen, onderzoekt samen met Wageningen Universiteit en Researchcentrum en het Finse Alimetrics de mogelijkheden om via het voer de methaanuitstoot van koeien te verminderen.

De komende twee jaar wil Provimi door onderzoek bij grotere groepen koeien uitzoeken of de preparaten ook voor de veehouder winst kunnen opleveren. Onderzoeker Sander van Zijderveld zegt dat de preparaten de werking van methaan-producerende bacteriën in de pens beïnvloeden. Volgens hem ligt het voor de hand dat de producten een gunstig effect hebben op de energiehuishouding van de koe. "Als je methaan uitstoot, gaat er in feite energie verloren", zegt hij.

Een gemiddelde koe verliest per dag ongeveer 400 gram methaan. Die uitstoot zou met zeker 15 procent omlaag kunnen door veevoeradditieven te gebruiken.

Eén reactie

  • no-profile-image

    LTO

    Knoflook in het voer klinkt erg leuk, ben alleen bang dat de melk niet meer voor consumptie geschikt is. Of het moet zijn dat deze verwerkt kan worden tot kruidenkaas of knoflookboter -ijs etc.. Het vlees is waarschijnlijk alleen geschikt voor shoarma, of mocht daar geen rundvlees in?

Of registreer je om te kunnen reageren.