Home

Achtergrond 184 x bekeken 5 reacties

Kleine boer dupe van private regels

De kleine boer in ontwikkelingslanden is de dupe van private regels die steeds meer in de plaats komen van regels van overheden.

Dat concludeert Nicolien van der Grijp, die volgende week promoveert op een studie naar de regels voor bestrijdingsmiddelengebruik. Van der Grijp zegt dat in rijke landen de regels voor het bestrijdingsmiddelengebruik in toenemende mate bepaald wordt door marktpartijen zelf, zoals het GlobalGAP-programma of het IFOAM garantiesysteem voor de biologische landbouw.

Die programma’s werken weliswaar een gezondere en milieuvriendelijker productie in de hand, maar op wereldschaal bezien hebben dergelijke initiatieven nauwelijks effect. "Het huidige patroon van regelgeving bevoordeelt met name de bescherming van mens en milieu in ontwikkelde landen, maar is minder effectief voor ontwikkelingslanden en voormalige Oostbloklanden", aldus Van der Grijp.

De onderzoeker vindt het verontrustend dat de internationale handelsverdragen niet zijn toegesneden op private regelgeving. De verdragen richten zich op nationale overheden, die niet of nauwelijks invloed hebben op de afspraken die tussen marktpartijen worden gemaakt. Van der Grijp vindt dat nationale overheden meer betrokken moeten worden en dat ze hun invloed op de concurrentieverhoudingen meer moeten doen gelden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  wat zou Nicolien doen in Afrika tegen een sprinkhanenplaag? biologisch alles op laten vreten of toch nog een bestrijdingsmiddel gebruiken,ze kan vanachter haar bureau gemakkelijk wat op papier zetten en wat kritiek leveren,de nationale overheden in afrika hebben het druk met andere dingen,zie zimbabwe

 • no-profile-image

  gert

  vertrouw vooral op de overheid in die zgn.ontwikkelingslanden,die hebben andere ambities

 • no-profile-image

  F.T.P.

  Globalgap? ik lach om die lui.Doe je er aan mee,dan ben je een loser.In Marokko mag je onder Globalgab gewoon Methylbromide gebruiken en je producten in Nederland aan mien uit Assen verkopen.Gebruik je het in Nederland ga je voor 5 jaar de bak in.
  Het certificaat is niks meer dan entree bewijs voor de retailer.Het is een moderne vorm van communisme.De arbeider(producent)klein houden,en de rijke(retailer)rijker maken.
  Globalgap is de grootste schande die de tuinbouw is overkomen.Onder een certificaat allemaal de zelfde regels!In Engeland ga je namelijk ook niet rechts rijden omdat je toevallig uit Nederland komt.

 • no-profile-image

  B.Stoks

  Beste Nicolien.
  Klopt als een zwerende varkens oppt vol antibiotica op de bazar hier.
  Ik heb er veel gedonder mee in de verkoop prijs van onze varkens tegen de varkens die daar liggen waar parasieten nog in bewegen.Maar controle krijg ik even goed heel veel.Dit en dat niet goed en achter de rug hebben ze hun hand open waar ik wat in moet leggen.Dus smeer of zwig geld. Ik doe dat niet. Dus weer een week niks mogen leveren op de bazar. Gelukkig is ons vlees zo goed dat de clienten gewoon vragen waar is varken van de Nederlander.Verkopers zeggen dan die is weer eens gesloten(met zacht er achter aan door de bazar maffia) verschillende kopers zoals restaurants en prive kopers gaan dan naar de zogenaamde bazar veearts zijn kantoor.Die krijgt ze op zijn flikker en ik mag weer leveren.
  Ik kan me zelf in de spiegel aan kijken en zeggen ik lever eerlijk vlees ook al ben ik hier dik 16 jaar.
  Maar Nicolien. Hou vol en probeer er inderdaad de politiek mee te bereiken zo dat ze eens echte regels maken en niet alleen op papier maar dat het echt werkt tot op veehouder niveau toe
  Heel bedankt Nicolien
  B.Stoks
  Kazakhstan

 • no-profile-image

  PLASJE

  ... Mw. van der Grijp....gij hebt helemaal gelijk!!! Je hebt niets aan een gezondere en milieuvriendelijker productie als je ligt te sterven van de honger!!!... OVERHEDEN, MARKTPARTIJEN...kortom diegenen die MACHT vertegenwoordigen hebben de kans en maken de regels...en wie zich daar niet aan houdt : sterft een zachte of een harde dood! en dat is de realiteit ...maar pas op Mw. van der Grijp ...leg niets bij nationale overheden neer als ze niet te vertrouwen zijn...want ook daar zit het kaf tussen het koren! Hoe denkt U dat overheden in het zadel blijven in ontwikkelingslanden? Juist ja, met geld van deze multinationals, die maar 1 belang hebben : markt en macht!
  Mijn waardering voor Uw promoveren! en
  nu er iets mee doen!!!!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.