Home

Achtergrond 839 x bekeken 1 reactie

Kiwibes als alternatief voor aardbeientelers

De fruit- en groenteveiling Profruco lanceert in september volgend jaar een nieuwe fruitsoort op de Belgische markt, de kiwibes.

De kiwibes is een kleine kiwi met de grootte van een druif, meldt de Vlaamse website Vilt. In tegenstelling tot een gewone kiwi heeft de nieuwe vrucht een haarloze schil waardoor men ze niet moet schillen of doorsnijden en uitlepelen. Het departement biowetenschappen aan de Hogeschool Gent is erin geslaagd om de teeltomstandigheden te optimaliseren en om een selectie kiwibes-rassen te kweken in ons land.

Een eerste proefteelt van 4,5 hectare blijkt uitstekend van kwaliteit. De kiwibessen kunnen bovendien probleemloos in openlucht geteeld worden en verdragen in winterrust zelfs temperaturen tot -30 graden Celsius. Veiling Profruco wil de vrucht nu commercialiseren. "Voor fruitbedrijven is het belangrijk om zich niet meer te concentreren op één soort maar verschillende markten aan te boren", zegt directeur Koen Torfs. "Zeker een nichemarkt zoals de kiwibes is interessant omdat er geen grote spelers actief zijn op die markt".

De fruittelers hebben dat ook begrepen. Op dit moment is de vraag naar plantmateriaal groter dan het aanbod. De kiwibes is vooral interessant voor aardbeitelers in verband met de huidige hoge energiekosten in de glastuinbouw. Bovendien is deze fruitsoort zeer goed bestand tegen ziektes en fruitplagen en ze biedt daardoor ook mogelijkheden voor de biologische teelt.

Profruco werkt voor de kweek in België met open rassen, die voor iedereen toegankelijk zijn. De telers hoeven dus niet te betalen voor het gebruik van deze nieuwe fruitsoort. De Hogeschool Gent en Profruco geloven sterk in de kansen voor de kiwibesteelt. Qua voedingswaarde en smaak moet de zoete kiwibes niet onderdoen voor de gewone kiwi. De zachte kleine kiwibes kan bovendien zonder schillen of versnijden, uit het vuistje gegeten worden.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Bart Kuiper

    De actinidia arguta arctica of siberische kiwi hebben wij staan. Het zijn mannetjes en vrouwtjes. De kleine kiwivruchten komen aan de vrouwtjes, als er een mannetje in de buurt staat. Ze groeien snel. Soms worden ze woekeraar genoemd. Bij ons grooeien ze 12 meter hoog aan ouderwetse telefoonpalen. Dat is te hoog om te plukken voor ons, en daarom laten we ze op de grond vallen op een water- en luchtdoorlaatbaar gronddoek. Daar moeten ze dan wel binnen een dag opgeraapt worden om ze verkoopbaar te houden. Uiteraard kunnen ze ook langs draden aan plalen geleid worden als men ze plukken wil.
    Wij hebben ze vermenigvuldigd (als proef) door de takken te knippen in stukjes met drie knoppen en de onderste knop in de grond te zetten. Ze zijn nu volop rijp (28 september 2008) en bezoekers die ons vandaag bezoeken in de week van de smaak kunnen ze proeven. Ik eet ze elke ochtend als ontbijt. Ik leg ze ook in de vriezer om de rest van het jaar wat te hebben. Zeer aan te bevelen! Bart Kuiper, De Hagen, Haulerwijk, Friesland. Website: www.dehagen.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.