Home

Achtergrond

'Kinderen gescheiden ouders dubbele kans op problemen'

Kinderen van gescheiden ouders hebben twee keer zoveel kans op gedrags- of emotionele problemen en slechtere prestaties op school.

Dat concludeert het kenniscentrum E-quality in een studie die donderdag wordt gepresenteerd. Heeft bij 'gewone' kinderen 15 procent kans op die problemen; bij kinderen van gescheiden ouders ligt dat percentage op 30. De problemen zouden vaak worden veroorzaakt door langdurige ruzies tussen de vader en moeder, of door geldproblemen die na de scheiding ontstaan.

Kinderen van gescheiden ouders gaan volgens E-quality vaker op jonge leeftijd zelf een relatie aan, en ze lopen ook meer kans om zelf te scheiden.

Naar schatting maken ongeveer 50.000 tot 60.000 kinderen per jaar een scheiding tussen hun ouders mee. In totaal zijn er nu 550.000 tot 850.000 kinderen in Nederland die gescheiden ouders hebben.

De overheid heeft plannen om ouders bij een scheiding verplicht een ouderschapsplan te laten opstellen. In dat plan maken ze bindende afspraken over opvoeding, bezoek en financiën. Volgens het kenniscentrum kan dit plan werken. Maar om ruzie te voorkomen, is het raadzaam een bemiddelaar aan te stellen, adviseert E-quality. Die persoon zou dan juridische-, pedagogische-, en psychologische kennis in huis moeten hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.