Home

Achtergrond 195 x bekeken 1 reactie

'Keten anders organiseren voor betere varkensprijzen'

De oplossing voor de lage prijzen in de varkenshouderij moet in de keten worden gezocht.

Dat was de eindconclusie van een symposium over de prijsvorming in de varkenshouderij in Roeselare. Het symposium was georganiseerd door de varkenshouderijvakbond Veva en de Belgische afdeling van de European Pig Producers.

Volgens professor Xavier Gellynck van de afdeling Agro-Food marketing van de Universiteit van Gent ligt een mogelijke oplossing van het probleem in innovatie in de keten. Door het ketennetwerk anders te structureren dan de concurrentie, zou er mogelijk een eerlijker margeverdeling bereikt kunnen worden.

Daarvoor moet de kwaliteit van de relaties in de keten echter verbeterd worden. Een andere voorwaarde is een betere verdeling van de kosten en baten in de keten.

Gellynck wees er verder in zijn betoog op dat de schakel van de distributie binnen de keten relatief veel macht heeft. "Slechts een klein aantal inkopers voor de grootwinkelbedrijven heeft relatief veel marktmacht."

Aan de andere kant geldt ook dat het proces van verkoop nog altijd een zaak is van twee partijen. De verkopende partij moet op een bepaald moment kunnen beslissen niet tegen te lage prijzen te verkopen.

Directeur Public Affairs Paul Jansen van Vion wees erop dat de efficiency van de verschillende schakels in de keten en tussen de schakels van de keten nog wel verbeterd kan worden. Hij constateerde dat de varkensprijs nu net zo hoog is als dertig jaar geleden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jacob Grimm

    Directeur Public Affairs Paul Jansen van Vion kan het weten. Door de geweldige efficentie van zijn "cooperatie" zijn zij ook een van de best betalende vleesverwerkers van Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.