Home

Achtergrond 199 x bekeken

Kat in het nauw

Q-koorts zorgt voor zeer veel sociaal leed bij Brabantse geitenhouders. Zozeer zelfs dat zij koste wat kost lijken mee te willen werken aan vaccinatie van hun dieren tegen de in allerlei opzichten nog altijd mysterieuze ziekte.

Ook al zijn het nut en de gevolgen ervan ongewis. De Q-koortsepidemie in Brabant besmet ongekend veel mensen en niemand heeft een idee waarom. Aangenomen (niet bewezen) wordt dat de ziekte voortkomt uit de geitenhouderij. De unieke situatie in Brabant zorgt ervoor dat er geen bestrijdingsplan voorhanden is. Intussen krijgt de geitensector een enorm stigma opgeplakt dat sociaal zo knelt dat hij staat te juichen nu het ministerie besloten heeft tot een vrijwillige inenting van niet-drachtige dieren rondom Uden.

De overheid toont zich hierbij ook een kat in nood. Waar eerder bij ziekteuitbraken elke roep om vaccinatie werd afgewezen bij gebrek aan een deugdelijke en toegelaten entstof, worden nu plots alle procedures overboord gegooid. Het ministerie zegt letterlijk dat veel onbekend is over de ziekte en het vaccin, en dat tijdens de campagne wordt onderzocht of het wel effectief is. Dat betekent dat op goed geluk wordt gevaccineerd, op verantwoordelijkheid van de boer, want die doet vrijwillig mee. De overheid leunt daarmee te veel op de in nood verkerende veehouder. Zeker als nu al zeker is dat eenderde tot de helft van alle vatbare dieren rondom Uden niet kan worden ingeënt.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.