Home

Achtergrond 205 x bekeken

Kans op daling van gasprijs steeds groter

Zoals de Organisatie voor Tuinbouw-adviseurs en Onderzoekers eerder deze week vaststelde, daalt de gasprijs aanzienlijk langzamer dan de olieprijs.

De link is echter een feit. De gasprijs zou dan de komende weken ook flink kunnen dalen. De olieprijs bereikte 11 juli in de VS een record van $ 147,27 per vat. In Europa werd het record op 4 juli neergezet op $ 146,08. Woens­dag sloot de markt op $ 89,22, een daling van bijna 40 procent.

De veranderende waarde van de dollar ten opzichte van de euro verzwakte het effect eerder. Hiervan is niet langer sprake. Bij de huidige wisselkoers is de prijs van een vat Noordzee-olie 65 euro, op 4 juli was dit 93 euro. De gasprijs van AgroEnergy daalde evenwel slechts een kleine 20 procent in dezelfde periode, tot 33,2 cent per kuub voor levering in 2009. Gezien de koppeling is het waarschijnlijk dat de prijs verder daalt. Investeringsbank Goldman Sachs verwacht dat de olieprijs in oktober het laagste niveau in een jaar tijd haalt.
Het olieaanbod is volgens de rapporteurs van de bank nog altijd te beperkt. Wanneer een wereldwijde recessie (vaak gedefinieerd als twee kwartalen geen of negatieve groei) daadwerkelijk toeslaat, kan de olieprijs zelfs dalen tot 75 dollar.

De Europese Centrale Bank (ECB) stelt ondertussen dat er nog te weinig tekenen zijn dat de inflatie afneemt. Vorige week verhoogde de bank zijn inflatieverwachting voor de nabije toekomst tot 3,6 procent, terwijl 2 procent het doel is. Daarom houdt de ECB waarschijnlijk de marginale beleningsrente op 4,25 procent. Verlaging zou de economie goed doen. De ECB kan een onveranderde rente echter verdedigen door te wijzen op het toegenomen consumentvertrouwen in Duitsland en de dalende olieprijs en sterkere dollar. De Euribor, de rente die banken onderling rekenen, bleef vrijwel gelijk op 4,97 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.