Home

Achtergrond

Kamerleden spreken openlijk over miljoenennota

Tweede Kamerleden van PvdA, VVD en SP hebben vandaag in het EO-radiorogramma Dit is de dag gediscussieerd over de miljoenennota van volgend jaar, die ze vrijdag hebben ontvangen met een embargo tot dinsdag.

Paul Tang (PvdA), Frans Weekers (VVD) en fractieleider Agnes Kant van de SP gingen in op de inhoud van dit stuk, nadat voormalig vicepremier Gerrit Zalm (VVD) dat zondag ook al had gedaan in het tv-programma Buitenhof.

Zalm had echter de miljoenennota niet onder embargo gekregen. Hij baseerde zich op berichten in NRC Handelsblad, dat in tegenstelling tot de andere media niet heeft meegedaan aan de embargoregeling. De krant zegt het stuk via vrije nieuwsgaring te hebben gekregen.

Overigens werden sommige Kamerleden ook in NRC Handelsblad al geciteerd met een reactie op het uitgelekte stuk.
De Rijksvoorlichtingsdient wilde maandag niet reageren. Een woordvoerder wijst erop dat de Tweede Kamer een eigen procedure heeft om het embargo te bewaken. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zal volgens haar woordvoerder later op de dag reageren.

De embargoregeling werd twee jaar geleden afgeschaft omdat de prinsjesdagstukken steeds voortijdig uitlekten. Vorig jaar werd een 'korte' embargoregeling gehanteerd, waarbij de stukken pas op dinsdagochtend onder embargo werden verstrekt. Dit jaar heeft het kabinet onder zware druk van de Tweede Kamer besloten de oude regeling, waarbij de stukken al op vrijdag onder embargo beschikbaar komen, in ere te herstellen. Volgens de Kamer moet zij tijdig de begrotingsstukken kunnen inzien om zich voor te bereiden op de algemene politieke beschouwingen, die daags na Prinsjesdag plaatsvinden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.