Home

Achtergrond 6 reacties

Kalversector krimpt 12 procent door ontkoppeling slachtpremie

Als de slachtpremie voor kalveren wordt ontkoppeld zal de sector met 12 procent krimpen. Dat verwacht LEI-WUR.

In een tweede onderzoek in opdracht van het Productschap Vee en Vlees heeft het LEI geprobeerd een nauwkeuriger schatting te maken van de krimp van de sector bij ontkoppeling van de slachtpremie. De Europese Commissie en de Nederlandse minister van LNV zijn daar voorstander van.

De sector heeft daar zelf geen eenduidig beeld van. Kalverintegraties vrezen dat veel kalverhouders de productie zullen staken als ze de premie contant in het handje krijgen. De contractvergoeding zal dan voor velen niet meer aantrekkelijk zijn.

Het LEI houdt daardoor rekening met een maximale krimp van 13 tot 17%. De onderzoekers denken dat die krimp wordt afgedempt door een verlaging van de de nukaprijs en een verhoging van de kalfvleesprijs, als gevolg van de krimp. Dan blijft mesten aantrekkelijk.

Daardoor zou die ook beperkt kunnen blijven tot 5 á 10 procent. Dat is mede afhankelijk van de prijs van melkpoeder en het besluit van Frankrijk over de ontkoppeling. Als dat land, zoals nu de verwachting is, de koppeling in stand houdt blijft daar de productie in stand en gaat daar het marktaanbod niet omlaag.

Het LEI adviseert tot een zorgvuldige fasering in aanpassingen de kalverpremie.

Het PVV-bestuur beraadt zich vandaag in een openbare vergadering over het onderzoeksrapport.Boerderij

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Geachte kalvermester, Je hebt helemaal gelijk joh. Kalveren zijn restprodukten en in uw optie in het verlengde daarvan jonge biggen ook lijkt mij enz.enz.. Beste lezers van dit forum, hieruit blijkt dat de lage mentalteit waarmee de bio-industrie met dieren omgaat kennelijk toch echt bestaat. De diverse milieugroeperingen hebben blijkbaar toch niet altijd ongelijk. Het dier moet inderdaad lijden voor het geldelijk gewin van sommigen. Er is in dit land nog een hoop te doen.

 • no-profile-image

  Roséhouder

  Helemaal gelijk kalverhouder

 • no-profile-image

  kalverhouder

  beste melkveehouder, u krijgt nog steeds meer als uw Engelse collega's. En niemand verplicht u om uw kalveren aan Van Drie of wie dan ook te leveren. U kunt ze ook zelf afmesten of wat dan ook. Maar een kalf is uw restproduct, dus alles wat het opbrengt is meegenomen.

 • no-profile-image

  kalverhouder

  beste melkveehouder. U begrijpt mijn reactie volkomen verkeerd. Ik zal hem duidelijker uitleggen. Wilt u uw koeien blijven melken, zal er regelmatig een kalfje geboren moeten worden. Een 'restproduct' dus, iets waar u zelf niets aan hebt. Een kalf wordt geboren zodat u weer melk hebt van de koe. Een zeugenhouder heeft varkens om opbrengst te krijgen van de biggen die geboren worden en dus verkocht kunnen worden. En ik heb niet gezegd dat een kalf EEN restproduct is, maar UW restproduct, zoals hierboven uitgelegd. Voor de kalversector is een kalf geen restproduct, maar een volwaardig dier, die alleen door een goede verzorging geld op kunnen brengen voor ons. Een kalf wat het niet naar zijn zin heeft, groeit namelijk niet. Niet alleen dat is een reden om een dier goed te verzorgen. Ook een kalverhouder heeft een boerenhart, een hart dat klopt voor zijn dieren. Niets lage mentaliteit dus, zoals u dat noemt. Waarschijnlijk zegt uw reactie meer over u dan over ons als kalverhouders.

 • no-profile-image

  Vrije kalverhouder

  Hoe kan het in Europa bestaan dat in het ene land de kalfsvleessector bevooroordeeld wordt, tov andere landen. Ik heb weinig behoefte aan subsidies, maar als ze er zijn moeten ze wel eerlijk verdeeld worden. Dus ook ontkoppeling in Frankrijk, maar helaas conformeren de grote landen zich slechts naar eigen believen naar Europese regels.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Kan de nukaprijs nog verder omlaag dan?
  Dan zullen we zometeen nog wat geld toe moeten geven aan van Drie c.s.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.