Home

Achtergrond 603 x bekeken 26 reacties

Kalversector: campagne Wakker Dier klopt niet

De campagne tegen de kalversector die Wakker Dier vandaag lanceerde is feitelijk onjuist.

Dat stelt een woordvoerder van het Productschap Vee en Vlees (PVV) namens de kalversector. In de nieuwste campagne van Wakker Dier ageert de organisatie tegen de kalverhouderij, waarbij vooral het welzijn van blanke kalveren ter discussie wordt gesteld. Centraal staat hierbij de ijzerarme voeding van blanke kalveren. "Door een dieet met kunstmelk krijgen ze bloedarmoede en kleurt het vlees blank. Blank kalfsvlees is letterlijk en figuurlijk een ziek stukje vlees", stelt Wakker Dier. "Dit is niet zo, de kalveren hebben zeker geen bloedarmoede", reageert de PVV-woordvoerder. "Ze krijgen apart voer waardoor het ijzergehalte gecontroleerd wordt, maar dit gehalte blijft altijd boven de bloedarmoede grens. Onderzoek toont aan dat het ijzergehalte van blanke kalveren zo hoog is dat ze daar geen last van hebben." Ook Henny Swinkels van de Vandrie Group spreekt de beweringen van Wakker Dier tegen. "Ze doen gewoon onjuiste uitspraken en al onze gegevens kunnen dat aantonen."

De sector gaat in eerste instantie geen juridische stappen ondernemen. "Dit is misschien juist wat we willen. We proberen via de media de feiten duidelijk te maken en verder blijft het de keuze van kok en consument." Het PVV verwacht niet dat de campagne veel effect zal hebben. "Blank kalfsvlees gaat vooral naar het buitenland. Daar zal Wakker Dier niet veel invloed hebben, ze missen de doelgroep dus eigenlijk." Swinkels voegt hier echter aan toe dat dergelijke acties toch serieus genomen moet worden. "Dit kan het imago van de sector schaden en heeft in potentie dus wel gevolgen."

Lees ook: Campagne Wakker Dier tegen kalfsvlees

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anneke

  weet jij lizette wat niet fantsoenlijk is: wakker dier! en jou opmerkingen.
  Er wordt in de veehouderijen fantsoenlijker omgegaan met hun dieren dan dat mensen met elkaar omgaan!!!!!

 • no-profile-image

  Riet

  Pas was ik te gast op een volledig geautomatiseerde boerderij waar koeien binnen werden gehouden met een minimum aan bewegingsvrijheid. De kalfjes stonden in de "kraamkamer" niet groter dan een ruim kinderledikantje. Ik vond het schokkend hoe troetelwoordjes dierenleed moet verdoezelen. Op zulke momenten schaam ik mij dat ik mens ben en niet doe en kan doen. Nachtmerries krijgt een mens ervan. Voor een kleurtje en een geurtje doen we dieren de meest verschrikkelijke dingen aan en ook ons zelf. Vlees is nu behoorlijk ongezond. We kunnen het maar beter laten staan.

 • no-profile-image

  kalverhouder

  Lizette, ga eerst zelf kijken op een kalverhouderij, voor je wat roept van: het zal wel zus of zo zijn. Eerst informeren, dan reageren.

 • no-profile-image

  hertog jan

  hee echte hertog, jij gaat mijn naam niet misplaatst gebruiken. op de veluwe wonen geen hertogen, daar wonen van die duistere zwarte pakken dragers, die zondags de gordijnen dichtdoen en "vadertje" spelen in Epe. Ook lopen er de veluwe van die doodschieters rond die voor hun lol de fauna daar om zeep helpen. Boeren en jagers: opdoeken, weg ermee. Niet meer aan voedsel komen: laat me niet lachen, manneke, jij bent echt positief gestoord.

 • no-profile-image

  De echte hertog

  Ik ben het helemaal eens met Hertog Jan. Laat alle boeren maar stoppen, uiteraard ook in de landbouw. Dan is de discussie zo over, want ook de wakker dier aanhan(st)ers komen dan om van de honger omdat er geen boeren meer zijn die voor voedsel willen en kunnen zorgen.

 • no-profile-image

  HERTOG JAN

  ha echte, wie er dan voor voedsel moet zorgen? heel si,pel. Laten invoeren door landen waar wel landbouw mogelijk is. daar is ons land te druk voor. wij zijn industrie en transito gericht. landbouw moet opgaan in natuur en zal miljoenen toeristen trekken om naar jou te kijken als je in het museum zit. En jagers voor voedsel zorgen??? die criminelen horen alleen maar op de brandstapel thuis.

 • no-profile-image

  Ali Blabla

  Dat ze een K Marokkaan inzetten??? Die willen alles Halal...Eisen Halal...
  Boer Boon is naief, Wakker Dier wil alle dierhouderij weghebben... ook Boon...
  Wakker worden please.

 • no-profile-image

  taeka

  De hele kalversector is een zieke manier van geld verdienen en dan moet je niet lullen over eerlijke handel, want die dieren hebben ook geen eerlijke behandeling gehad.
  Landbouw boeren hebben we niets op tegen in tegendeel, maar de veehouderij mag wel vertrekken, want de nadelen zijn vele malen groter dan de voordelen.
  Volgens mij zijn er niet eens voordelen te bedenken.

 • no-profile-image

  Henk

  Wat een idioot gezeik weer!
  Laat wakker dier eerst research doen als ze zoiets naar buiten brengen!
  En wat een gezeik van Wakker dier! Stelletje azijnpissers, jaloers zijn dat de boeren zo'n mooi beroep hebben!

 • no-profile-image

  Nietje

  Muis uit Klemdijke, je hebt helemaal gelijk hoor.... Meneer Sjoerd is inderdaad beste maatjes met ene Folkert van der G.
  Leuke mannen joh... als je ze ergens bij een rechtbank tegenkomt! Van Der G. kijkt dwars door je heen en die Sjoerd is bijna te bang om een hand te geven, er zou eens DNA kunnen blijven plakken. Helaas hebben we de "eer" gehad om beide eens bij het gerecht tegen te komen. Gelukkig voor het grootste en belangrijkste deel van de zaak hebben we het toen gewonnen, want over details weten ze niets te vertellen.
  Bla...bla...bla... net als Hertog Jan Oss en Beastly, je moet maar ergens een dagtaak van willen maken als je toch van onze centjes wordt betaald om WW of Bijstand te trekken. Beroeps noemen ze dat.

 • no-profile-image

  wil de echte hertog nu opstaan ?

  Nogmaals het bewijs dat je er niets van afweet. Typisch gevalletje van NIMBY (not in my back yard) symdroom. 1) afhankelijk zijn van voedsel door het buitenland is zeer ongewenst. Op prijs, controle en manier van dierhouderij is geen controle meer mogelijk en in geval van oorlog (laten we hopen van niet) zijn de gevolgen helemaal niet meer te overzien 2) NL boeren zijn ver vooruit op collegas in het buitenland op gebied van welzijn en milieu en vooral voedselveiligheid, dit kun je niet ontkennen. Met het vertrekken van boeren uit NL gaan we achteruit wat betreft deze zaken en is de voedselveiligheid niet meer te garanderen omdat alleen nederlandse boeren (denemarken ook trouwens een beetje) een garantie kunnen afgeven dat het goed, veilig en lekker voedsel is. 3) nederland heeft de beste innovatieve boeren en de vruchtbaarste grond, vooral later gezien de klimaatsverandering. Het zal jammer zijn dat dat niet wordt benut. Beter is om in het voormalig oostblok enorme natuur aan te leggen, daar is grond en ruimte genoeg en voor natuur heb je geen kennis voor nodig om dat te laten groeien. Beheren is een ander verhaal,maar dat doen ze hier in NL ook al niet. En dan ga jij daar maar heen om plantjes en bloempjes kijken, beter is het om dan daar meteen te blijven. Heb je ook geen last van boeren meer en wij zijn verlost van weer een domme hertog, Klassiek win-win situatie dus. Wat betreft die opmerking dat wij industrie en transport land zijn, daar zijn wij toch ook in de landbouw mee bezig. Megastallen en dan een groot deel van het vlees en melk exporteren naar het buitenland. Wij boeren passen precies in jou ideaal plaatje. Veel plezier in het bos in het oostblok, hoop dat je er geen jagers tegenkomt, anders ga je daar maar lekker aan internet vervuiling doen

 • no-profile-image

  kalverhouder

  Marjolein, als het waar was wat je zegt, kalveren bloedarmoede geven alleen om de kleur had je gelijk. Maar daar ligt nu juist het probleem. Wakker dier geeft jullie onjuiste informatie. Kalveren hebben geen bloedarmoede. Zouden ze dat hebben, zouden ze ziek zijn en dus niet (kunnen) groeien. En dat doen ze wel. Het zijn gewoon gezonde kalveren, die het goed naar hun zin hebben, met z'n allen in de groep. Ze krijgen een gevarieerd rantsoen van melk en ruwvoerproducten. De sector is druk bezig met welzijnsmonitoring. Ze hebben het dus waarschijnlijk nog veel beter als die oude mensen met hun pyamadagen in het bejaardentehuis. Niet overtuigd: stap zelf eens een kalverhouderij binnen en overtuig jezelf.

 • no-profile-image

  marjolein

  Nou, ik moet zeggen dat ik het helemaal eens ben met Lizette - Wakker dier heeft gelijk.
  En dat mensen niet goed met elkaar omgaan, is natuurlijk een nonsense reden om niet na te denken over hoe we met kalfjes omgaan. Er is geen reden om kalfjes bloedarmoede te geven, enkel en alleen om de kleur van het vlees!

 • no-profile-image

  kalverhouder

  Wat mij opvalt op deze site is dat die wakkere diertjes veel en hard roepen, maar als er om feiten of oplossingen gevraagd wordt, of als ze tegengas krijgen met echte feiten uit de praktijk, dan is het STIL, heel STIL. Zegt wel wat toch?

 • no-profile-image

  gait

  laat ze zijken dat volk, wij boeren weten zelf dat die dieren niets te kort komen en dat wij ook het beste voor het dier willen, simpelweg omdat dat ook het beste is voor ons. maar zolang dat volk van wakker dier en shit er zijn zullen wij ze wel uitlullen met feiten

 • no-profile-image

  Co

  Video:http://www.ophetland.tv/11751812

  Vleeskalverhouderij mag gezien worden:
  Volgens Wakker Dier is er veel mis met het dierenwelzijn in de kalfsvleeshouderij in Nederland. Daarom namen wij een kijkje in 4 stallen waarin (blanke) vleeskalveren van verschillende leeftijden worden gehouden om met eigen ogen te kunnen zien hoe het met het dierenwelzijn van deze klaveren gesteld is - http://www.ophetland.tv/11751812

 • no-profile-image

  kalfje

  Wakker dier is een illusie. Als ze echt zouden zijn zouden ze zich inzetten voor de huisdiertjes in de grote steden. Dan zijn ze pas geloofwaardig.

 • no-profile-image

  Muis

  Wakker Dier is net een Gier.
  Was die Sjoerd niet de compagnon van de moordenaar van Pim Fortuyn?

 • no-profile-image

  Lizette

  Dat komt bekend voor. Toen Wakker Dier een biggencastratiecampagne startte reageerde de PVE ook door te zeggen dat die biggetjes daar niets van voelen ..... Dus zullen ze hier ook wel weer achter de feiten aan hobbelen en een paar maandjes problemen ontekennen en dan gedwongen worden fatsoenlijker te gaan werken.

 • no-profile-image

  de echte hertog

  Nooit van de hertog van Gelre gehoord zeker. En ook nooit op de Veluwe geweest merk ik. Op scheldpartijen en discriminatie gaan we op de Veluwe niet in.

 • no-profile-image

  hertog jan

  alles wat wakker dier zegt, klopt ALTIJD. Zij durven tenminste die boeren aan te pakken, die zich op allerlei manieren misdragen. Ga zo door wakker dier en jullie hebben recht op veel meer subsidie. Men moet collecteren voor jullie goed doel en werk. Boeren moeten extra geld afdragen aan jullie. ZO is het. Ga zo door, steeds meer boeren gaan de moed opgeven

 • no-profile-image

  kalfje

  Lisette zal wel zere voeten hebben van het schoppen. Tip; hou daar mee op. Ga eens kijken bij een "intensief" bedrijf. We praten hier over de kalveren en niet over de varkens. Kan je het verschil nu nog niet...
  Anneke uit het Noorden, je kon mijn zus wel zijn!
  Liefde, aandacht en zorg krijgen onze kalveren. Menig mens en zeker dier is slechter af. Let wel; hier bedoel ik de dieren die opgesloten in flatten etc. in de grote steden gehouden worden.
  Ga hier eens mee aan de gang.
  Red deze dieren!!!!!! Maar dat doen jullie natuurlijk niet. Want dat is pas echt een maatschappelijk probleem. De mest etc. van onze dieren worden niet door het toilet gespoeld, maar verantwoord afgezet. Geen overbezetting in de stal, maar de ruimte. Arme visjes in hun kommetje, arme hond of kat in zijn bench. Red die dieren, wees flink

 • no-profile-image

  beastly

  In het buitenland geen acties? Juist daar komen de meest confronterende en heldere acties van dierenrechten voorvechters vandaan! De consumenten in bijvoorbeel Groot Brittanie zijn zeer goed op de hoogte van de wantoestanden uit de bio-industrie. Ook in Duitsland, Spanje, Italie zitten dierenrechten clubs die heel actief zijn. Heel de wereld wordt wakker en de verontwaardiging groeit dat dieren geen dingen zijn maar levende wezens met gevoel en emoties. Zelfs in Australie zit een club die hard vecht om de bio-industrie wantoestanden aan de kaak te stellen. Dus sus jezelf niet in slaap en wordt wakker! (dier)!

 • no-profile-image

  Hendrix

  trieste gevallen die taeka en hertog jan..wij hard werken voor de melk en dierenwelzijn...en hun maar klagen..zeer triest

 • no-profile-image

  anti links

  Ik word zo ziek van dat linkse gezeik, pak eens andere groeperingen aan die schapen & geiten onverdooft slachten

 • no-profile-image

  de nog echtere hertog jan

  Hee misselijk ventje van hertog. Waarom horen wij nooit van jou wie er dan wel voor voedsel moet zorgen als de boeren en jagers er niet meer zijn ?? Graag een oplossing!

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.