Home

Achtergrond 158 x bekeken

Kabinet wil overtekening EIA, MIA en Vamil voorkomen

Het kabinet gaat de fiscale regelingen EIA, MIA en Vamil over meerdere jaren bekijken; budgetoverschrijdingen in het ene jaar worden weggestreept tegen onderuitputting in een ander jaar.

Dat meldt staatssecretaris Jan Kees de Jager (financiën) in de Overige fiscale maatregelen 2009. Zo wil hij de forse budgetoverschrijdingen bij deze regelingen, met name gebruikt door glastuinders, in de afgelopen jaren voorkomen. Deze noopten er destijds toe de regelingen voor het eind van het jaar stop te zetten.

Voortaan worden de aftrekpercentages voor de EIA (energie-investeringsaftrek) en de MIA (milieu-investeringsaftrek) kort voor het begin van elk jaar op basis van het meerjarig beeld vastgesteld. Als desondanks weer een omvangrijke budgetoverschrijding dreigt, zal De Jager niet aarzelen de regelingen weer te bevriezen.

Volgens de Vrom-begroting is in 2009, net als dit jaar, 38 miljoen euro beschikbaar voor de Vamil (willekeurige afschrijving). Het budget voor de MIA (milieu-investeringsaftrek) wordt verhoogd van 83 naar 86 miljoen euro. Voor de EIA is 145 miljoen beschikbaar, aldus de EZ-begroting; 6 miljoen meer dan in 2008.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.