Home

Achtergrond 317 x bekeken 14 reacties

Kabinet: minder vlees eten moet

Het kabinet wil echt werk gaan maken van het terugdringen van de vleesconsumptie.

Volgens het kabinet is dat nodig om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Momenteel loopt al onderzoek naar de overgang van de consumptie van dierlijke naar plantaardige eiwitten, zoals het kabinet het formuleert. Dat onderzoek moet eind deze maand klaar zijn.

Op grond van (onder meer) dat onderzoek ontwikkelt het ministerie van Vrom, samen met LNV en Ontwikkelingssamenwerking, een beleidsvisie. Deze verschijnt in de eerste helft van 2009.

Aan welke maatregelen het kabinet denkt om het vleeseten te ontmoedigen is nog onduidelijk. Naar verluidt wordt op de ministeries nog steeds gedacht aan de mogelijkheid van een vleesheffing. Daarnaast ligt voor de hand dat het kabinet gaat inzetten op voorlichtingscampagnes.

Als onderdeel van Project Schoon en Zuinig laat het kabinet tevens onderzoek doen naar de ontwikkeling van emissiearm veevoer en de stimulering van precisielandbouw. Bedrijven die extra maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen (bijvoorbeeld door methaanvergisting) te verminderen, kunnen gemaakte kosten vergoed krijgen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han Swinkels

  Het kabinet gaat met de slogan 'minder vlees eten moet' voor een beter milieu veel te kort door de bocht. Ten eerste zijn vlees, melk, kaas en eieren hoogwaardige eiwitbronnen en daarmee al sinds jaar en dag gezond en lekker voedsel voor de mens. Ten tweede behoort de Nederlandse veehouderij tot de efficiënste in de wereld waar het gaat om het omzetten van plantaardig eiwit in dierlijk eiwit. Ten derde worden voor het overgrote deel plantaardige grondstoffen in diervoeders verwerkt die ongeschikt zijn als voedsel voor de mens. Wat mij betreft handhaven we de slogan: 'Een beter milieu begint bij jezelf'.

 • no-profile-image

  dirk

  Willem zeker nooit het progamma groeten uit de rimboe gezien ook daar word vlees gegeten bij de stammen Vlees wird er al gegeten zo uod als de wereld is en dat gaat nu gewoon door

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Stef, maak je artikel eens compleet en achterhaal wie dit onderzoek uitvoert, en wie hiervan de opdrachtgever is geweest.
  En als je nou echt de puntjes op de i wilt zetten, dan vermeldt ook nog even welke personen/organisaties betrokken zijn bij dit onderzoek.
  Dan krijgen zulke artikelen meerwaarde waard de agrarische sector iets mee kan.

 • no-profile-image

  willem

  Leuk geprobeerd "willem de ex veehouder". Dit is typisch voor mensen die gewicht naar zich toe willen trekken door er een titel aan te hangen. Dit in de hoop dat het geloofwaardig overkomt.

 • no-profile-image

  alice

  Vleesconsumptie kan inderdaad veel minder en biologischer. Weg met de kiloknallers van de C1000!

 • no-profile-image

  harm

  ja ,allemaal een soja burger, dat wordt smullen!

 • no-profile-image

  levensgenieter

  Mag (binnen) naast mijn pilsje niet meer roken, willen ze het bierbommetje ook al gaan verbieden.

 • no-profile-image

  gert

  en wat eten de dames en heren politici in de Haagse chique restaurants,vast geen bruine bonen

 • no-profile-image

  Willem, ex veehouder

  Perfect!!!
  Prima intiatief!
  Vlees is immers: moord op dieren, slechte gezondheid voor mensen, milieuproblemen en last but not least, verspilling van voedsel.
  Jarenlang heb ik oogkleppen opgehad en dacht dat vlees erbij hoorde. Maar sinds ik me er ECHT in ben gaan verdiepen, kom ik maar tot 1 conclusie: vlees eten is niet meer van deze tijd.
  De toekomst voor een betere wereld bestaat uit plantaardig zijn. Goed voor de dieren en goed voor de mensen.
  Ik juich dit kabinetsvoorstel dan ook van harte toe en hoop dat dit een begin zal zijn van een verbod van vleesconsumptie.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Deze ideeën en beslissingen worden echt niet genomen omdat de overheid begaan is met onze gezondheid of het milieu. Het zijn puur links politiek dogma's die hier aan ten grondslag liggen, het past goed in de hetze die er gevoerd wordt tegen de (intensieve) veehouderij.
  Let maar eens op zo gauw een cliché betreffende de landbouw wetenschappelijk ontkracht wordt en dit in de media komt, bedenkt men weer wat nieuws om de veehouderij in te perken. Momenteel is het modewoord "megastallen". Pure kretologie om alle negativiteit over de landbouw uit te storten. Wat volgt ?

 • no-profile-image

  A'mieke

  Ik ben dol op vlees, maar dan wel biologisch en met mate. Af en toe vlees eten is erg gezond voor je! Biologisch is iets duurder, maar als je toch niet elke dag vlees eet, bespaar je daar weer op.

 • no-profile-image

  Evert

  Typisch nederland, denken dat je hier iets kunt en moet doen. Alles willen ze in Den Haag voor je bepalen, maar de echte problemen worden niet opgelost. Dit is weer een mogelijkheid om de vindingrijke boeren het land uit te krijgen. Nederland is immers te klein voor al die inwoners, die hebben meer ruimte nodig. Kijk maar naar de plannen met het groene hart. Laat ze maar lekker proberen om dit voor elkaar te krijgen, minder eten wil niet zeggen minder produceren. De rest van de wereld doet gelukkig normaal. Ik zie het al voor me, pling plong VWA op de stoep"mogen we even controleren hoeveel gram vlees er in de pan licht"Ha ha ,wat een grap.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Gaan ze in den Haag nu ook nog beslissens wat er op je bord mag liggen?

 • no-profile-image

  gert

  woensdag blijft gehaktdag!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.