Home

Achtergrond 4 reacties

Kabinet bezint zich op biobrandstoffen

Het kabinet bezint zich opnieuw over de wenselijkheid van biobrandstoffen en de Europese bijmengplicht.

Die toezegging deed minister Bos (Financiën) vandaag in de Tweede Kamer. De meeste Kamerfracties stellen vraagtekens bij het economisch en ecologisch rendement van biobrandstoffen. Ook zijn ze beducht voor het opdrijven van voedselprijzen door concurrentie tussen teelt voor voeding en teelt voor brandstoffen. Ze willen dat de Europese bijmengplicht wordt herzien.

Ook de vandaag verschenen Milieubalans zet vraagtekens bij biobrandstoffen. Daarmee worden de klimaatdoelstellingen niet gerealiseerd. De geteelde biomassa is slecht voor de biodiversiteit en de doen voedselprijzen stijgen. Ook het argument dat de huidige biobrandstoffen als wegvoorbereider voor introductie van de toekomstige generatie biobrandstoffen is niet algemeen geldig, aldus de Milieubalans. De Europese doelstellingen voor de hoeveelheden biobrandstoffen voor transport zouden niet effectief en niet efficiënt zijn.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sloeber

  De intensieve lobby van de oliemaatschappijen en de milieuclubs is blijkbaar effectief geweest. De mensen van de politieke partijen slikken blijkbaar alles voor zoete koek, als je het maar vaak genoeg herhaalt dan wordt een leugen vanzelf de waarheid. Er zitten toch nog wel een paar "knappe koppen" die zelf durven te denken? Er zijn mogelijkheden genoeg. Wat te denken van gebruik van het koelwater van een electriciteitscentrale? Nu gaat 60% van alle warmte verloren, hoeveel gigawatt is dat wel niet in Nederland? En wat betreft die voedselprijzen die zonodig zo laag moeten blijven? Die zijn nog altijd net zo laag als 35 jaar geleden, dus het is hoog tijd dat die eens stijgen. In feite leeft de burger nu in weelde doordat de landbouw voor bijna niets gedwongen wordt te werken.

 • no-profile-image

  pietje

  hoge voedselprijzen????? kom nou , de graanprijzen zijn al ver beneden de kostprijs gedaald, dankzij de afschaffing van de braakregeling en de interventieprijs.SCHANDE en dat noemt men politiek bedrijven. NOGMAALS SCHANDE.

 • no-profile-image

  PLASJE

  ....ach, het zal ook niet...gisteren het Europarlement en vandaag het Nl. kabinet....(zouden ze ook AGD.nl. lezen)
  ...laten ze zich dan de opm. van Plasje bij het art.van Frans Andriessen van 10 sept. j.l. maar eens ter harte nemen...!!!
  Al zolang de mens op aarde is...wordt er met graan (voedsel) gemanipuleerd/ macht bedreven! Lees Uw religies, lees Uw wijsgeren en DOE ER IETS MEE!...
  Plasje is uitgepraat!

 • no-profile-image

  sleutelboertie

  Op het moment dat ik deze reactie schrijf staat er rechts boven in mijn scherm te lezen voertarwe €155 met rode letters.
  Het lijkt mij niet dat deze prijs erg veel gevolgen kan hebben voor voedselprijzen.Ik ben dan ook van mening dat de stijgingen van de laatste tijd meer met de heftig schommelende valuta koersen en de zoektochten naar veilige beleggingen te maken hebben dan dat er sprake is van tekorten.
  Als Rusland de gaskraan dichtdraait en Iran zijn kernwapen klaar heeft zijn we terug bij af.Geen subsidie voor biobrandstoffen is het einde van de vernieuwingen op dat gebied,een gemiste kans met gevolgen voor de generaties na ons.

Of registreer je om te kunnen reageren.