Home

Achtergrond

Introductie Shottle-zonen op basis van merkerselectie

Ingenieursbureau Heemskerk introduceert sperma van drie Shottle-zonen onder de naam Primetime Genetics.

De stieren zijn mede geselecteerd op basis van genetische merkers en bieden een alternatief voor de fokstier Picston Shottle zelf.

"We zien de merkerselectie vooral als een bevestiging van de verwachtingswaarde", zegt Edwin Boogaard van Heemskerk. "Hierdoor wordt de inschatting van de stieren nauwkeuriger." Hij ziet de merkerselectie meer als aanvulling op de huidige manier van het vaststellen van fokwaarden dan als vervanging.

De Amerikaanse KI-organisatie ABS, waarvan Heemskerk het sperma importeert, heeft wereldwijd ruim vijftig Shottle-zonen getest. Uit deze zonen, die op basis van proefstierkalveren een fokwaarde voor geboortegemak hebben, zijn de drie beste stieren geselecteerd die op basis van de merkerselectie het meest gunstig scoren. Het gaat om Machinist, Popcorn en pinkenstier Throttle. Zij hebben volgens Boogaard een betrouwbaarheid vergelijkbaar met een stier met tien dochters in de index.”

Of registreer je om te kunnen reageren.