Home

Achtergrond 270 x bekeken

'Inspelen op gezondheidstrend'

De land- en tuinbouw zou meer moeten profiteren van de belangstelling van consumenten voor gezonde producten.

Zeker nu steun aan boeren onder grote druk staat, kan dit voor de sector een uitweg betekenen, zegt hoogleraar duurzame ontwikkeling Louise Fresco.

De maatschappelijke eisen aan de landbouw zijn sterk aan het veranderen. Veel burgers en politici vinden steun aan boeren in de toekomst alleen nog gerechtvaardigd als zij ook bijdragen aan andere doelen dan voedselproductie, zoals het onderhoud van natuur en landschap. Om minder afhankelijk te zijn van subsidies zouden zij beter moeten inspelen op de trend van gezonde producten.

"De redding van de landbouwsector ligt in de gezondheidssector", zei Fresco dinsdagavond op een bijeenkomst van LTO in Den Haag. "De consument is bereid geld uit te geven aan zaken die de gezondheid bevorderen." Zeker voor de groente- en fruitbranche is er op dat gebied nog een wereld te winnen, aldus Fresco.

Onlangs publiceerde de Sociaal-Economische Raad (SER) een advies aan het kabinet waarin het aangaf dat subsidie aan boeren na 2013, als de huidige afspraken over het Europese landbouwbeleid aflopen, alleen nog te rechtvaardigen is als zij groene of blauwe diensten leveren.

Fresco was de voorzitter van de commissie die het advies voorbereidde. Bij de presentatie daarvan benadrukte zij dat het advies niet opgevat moest worden als een pleidooi om het landbouwbeleid af te schaffen. Wel is er volgens haar een nieuw evenwicht nodig tussen de verschillende taken van de agrarische sector.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.