Home

Achtergrond 156 x bekeken

Inkomensverschillen nauwelijks veranderd

Ondanks alle aandacht voor topinkomens en bonussen zijn de inkomensverschillen in Nederland sinds de jaren tachtig nauwelijks veranderd.

In vergelijking met andere Europese landen is de ongelijkheid in Nederland nog altijd laag.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schrijft dit in het vandaag verschenen rapport over de Nederlandse economie. De inkomens van huishoudens liggen relatief laag bij alleenstaanden, eenoudergezinnen en 65-plussers, aldus het CBS.

Minister Wouter Bos van Financiën zei in een reactie dat de stelling dat de globalisering leidt tot groeiende ongelijkheid in inkomens niet geldt, althans binnen Nederland. Het CBS constateert enerzijds dat de producenten volop vertrouwen hebben in onze economie, maar dat de consumenten pessimistsch zijn.

Volgens Bos is de Nederlandse economie sterk afhankelijk van de export en daarmee van ontwikkelingen in het buitenland. Berichten over de kredietcrisis en beurskoersen maken de tv-kijkers en krantenlezers onzeker. De ondernemers daarentegen kijken naar hun orderboeken en de openstaande vacatures. In het rapport staat verder dat de Nederlandse huishoudens tussen 2003 en 2006 meer uitgaven dan er binnenkwam. Ze spraken daarvoor hun eigen vermogen aan dat steeds was gegroeid door de waardestijging van huizen en effecten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.