Home

Achtergrond 9 reacties

Hoogleraar: afdekken risico's van levensbelang

Melkveehouders, maar ook andere agrarische ondernemers, moeten veel meer gebruik maken van termijnmarkten om hun risico’s af te dekken.

In veel gevallen is het zelfs essentieel om als ondernemer te overleven. Dit zegt hoogleraar Joost Pennings, die zich heeft gespecialiseerd in risicomanagement op grondstoffenmarkten. Enerzijds verbaast hij zich er over dat er nog geen termijnmarkt voor zuivel is in Nederland en Europa, anderzijds begrijpt hij ook waarom het nog niet zo ver is.

"De contractspecificatie voor de termijncontracten voor de zuivel is nog niet goed genoeg. Ik heb met alle partijen gesproken die bezig zijn met een Europees termijncontract voor de zuivel. Mijn indruk is dat het aan de specificatie van de contracten nog enigszins schort. Dat moet nog beter uitkristalliseren. Doe je dat niet, dan schep je weer nieuwe risico’s voor boer en handel in plaats van dat je zekerheid biedt."

Rabobank Nederland volgt de ontwikkelingen rond de zuiveltermijncontracten ook nauwgezet. De bank zal zelf niet actief worden in de termijnhandel, maar wil wel een rol spelen in de financiële afwikkeling van de handel. De Rabo aarzelt echter nog steeds of ze genoeg kansen ziet op de zuiveltermijnmarkt, geeft sectorspecialist Mark Voorbergen aan. De Rabobank wil zeker weten of voldoende boeren voor langere tijd actief willen zijn op de markt.

Volgens Pennings is dit helemaal geen voorwaarde voor een goed functionerende termijnmarkt. "De handel en industrie is er erg in geïnteresseerd. Daarmee zijn er genoeg kansen voor zo’n termijnmarkt. Boeren zijn niet onmisbaar voor een goed functionerende markt."
"Voor de Rabobank biedt de markt een enorme kans om zich verder neer te zetten als agribusiness-bank. Er zijn bovendien voldoende geïnteresseerde concurrenten, zoals Credit Agricole."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Die Pennings is zeker weer zo'n buikspreekpop van de een of andere bank of multinational. De handel en de banken die gaan waarschijnlijk het meest verdienen aan een termijnmarkt

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste hr Pennings. Leg me eens uit waar de handel dan van leeft. En dacht u nou werkelijk dat de handel insteekt bij hoge melkprijzen?
  Kijk eens naar de aardappelen. Wie profiteert bij hoge(re) prijzen? De handelaar en niet de contractteler, die hangt aan zijn contract vast. En wat zien we de laatste jaren, veel contractteelt en structureel tegen kostprijs telen.
  En het grootste gevaar is dat alle gegevens van de melkveehouderij bekend. Hier is door de quotumhandel jarenlang gebruik/misbruik van gemaakt.
  Dacht u nou werkelijk dat de termijnmarkt anders in elkaar steekt dan de makelaardij. Nee hoor, ze weten exact hoe de markt beweegt en spelen met de melkveehouders. Zeker als de financiele lasten gaan drukken bepaalt emotie de markt. En dit gaat altijd ten koste van de producent, de handel zal het verlies afwentelen.
  Ik zie dit alles meer als een poging de marktmacht van de coöperaties te doorbreken door te proberen de melkveehouders als kikkers uit de kruiwagen te laten springen.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  De termijnmarkt is net de aandelenmarkt.
  De handel verdient er aan en de aandeelhouder kunnen er alleen maar slechter van worden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ja en dan die steek onder water richting de agrarische rabobank. Vrij vertaald; als jullie het niet doen staat er al een Franse bank klaar.
  Pennings vergeet dat de medewerking van de boeren moet komen en niet van de kredietverstrekker.
  Stel dat de termijnmarkt nu operationeel was, wat was dan de richtprijs? De huidige spotmarkt van rond de € 0.27 ?
  Op deze manier haal je de macht van de krachtenbundeling van de melkveehouders compleet onderuit.
  Lijkt me eerder de moeite waard te onderzoeken waarom Pennings dit heeft onderzocht.
  De opmerking dat de handel en industrie interesse heeft getoond moet bij de melkveehouder alle alarmbellen doen rinkelen.
  Of dacht Pennings soms dat dit sociale instellingen zijn die het belang van de boer voorop stellen?

 • no-profile-image

  oiet

  inspelen op angst dat is wat ze willen ,zorg dat je op eigen kracht werkt en boert.laat de hoogleraar in waarde
  en luister vooral naar je zelf .merk je gauw dat je hem zo weer vergeet .
  groet piet

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Kijk eerst eens naar de aarappelteelt alvorens men bij de melk met contracten gaat werken. Ik denk niet dat je veel aardappeltelers zult vinden die blij zijn met het huidige contractensysteem. De vrije markt is er door kapot gemaakt en de contractprijzen liggen op of onder kostprijsniveau. Ligt de marktprijs onder contractniveau, dan wordt er alles aan gedaan om partijen afgekeurd te krijgen en andersom wordt je tegen de muur gezet om vooral tegen contracprijs te leveren ook al heb je de aardappels niet. Is dit waar we naar toe willen. Laat dan de cooperaties het maar uitzoeken zodat de macht bij de veehouder blijft.

 • no-profile-image

  gert

  boeren zonder risico,wie had dat gedacht ?

 • no-profile-image

  W Geverink

  Presies melkveehouder , weer een partij die een punt van de taart wil en doorgaans ook krijgt . Laat die hoogleraar eerst maar eens een jaartje handelen op de termijnmarkt met zijn eigen centen . Dan komt die er wel achter hoe veel lol dat is .

 • no-profile-image

  Patrick

  Ahj,ahj, kijk hoogleraar of niet, ik zou erg veel voorzichtigheid in acht nemen met deze geleerde heren.
  Het zijn specialisten misschien maar dat zegt niets als ze geen overzicht hebben van alle factoren, en als ze dat niet hebben dan zijn ze gewoon keihard dom.
  Een goed regeringsbeleid voor een lange termijn, dat kan inspelen op veranderingen, en de noodzaak van voedsel produceren niet uit het ook verliest moet ook garant kunnen staan voor een levensvatbaar bedrijf.

  Dit zijn marge handelaren terwijl voedsel een primaire levensbehoefte is wat in langdurig beleid van een regering moet zitten. Dat is een taak van de regering en dat moeten ze ook gaan invullen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.