Home

Achtergrond

Hobaho neemt FBA over

Bemiddelingsbureau Hobaho neemt veilinghuis Flowerbulbs Access (FBA) over.

Door de overname wordt Hobaho weer actief in het veilen van bollen. Beide bedrijven verwachten de overname af te ronden in oktober.
Hobaho en FBA willen met de overname de marktpositie in de bloembollensector versterken. Hobaho haalde vorig jaar een bemiddelingsomzet van 162 miljoen euro. De omzet van FBA ligt op 12 miljoen euro. Marktleider blijft de Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale (CNB) met een omzet van 300 miljoen euro.

De CNB wilde vorig jaar Hobaho overnemen. Die overname is afgeketst. Toen heeft Hobaho zich beraden op de toekomst, zegt directeur Ton Smakman. "Dat heeft geleid tot deze voorgenomen overname. FBA is sterk in het veilen van bollen via internet. Hobaho is vijf jaar geleden gestopt met de fysieke veiling van bollen. Door de overname gaan we weer bollen veilen. Hobaho heeft een goed administratiesysteem. Beide bedrijven versterken elkaar."

Dat vindt ook FBA-directeur Henk Hoogervorst. "Hobaho is sterk in bemiddeling. FBA heeft eeen goed werkend digitaal veilsysteem voor bollen en is actief in taxaties. Hobaho blijft de bedrijfsnaam. FBA wordt als merknaam voortgezet."

Hoogervorst wordt de nieuwe directeur van Hobaho. Smakman: "Ik ben vorig jaar aangetreden om de overname door CNB te begeleiden. Nu die overname niet doorgaat verlaat ik Hobaho."

Of registreer je om te kunnen reageren.