Home

Achtergrond 234 x bekeken

Hervorming GLB na 2013 nog niet in zicht

Een drastische hervorming van het Europees landbouwbeleid ligt nog niet in het verschiet.

De meeste landen lijken vast te willen houden aan het huidige beleid van marktregulering, in plaats van een verdere orientatie richting wereldmarkt.

De Franse landbouwminister Michel Barnier, de huidige voorzitter van de Landbouwraad, stelde na afloop van de informele bijeenkomst van landbouwministers vast dat twintig landen een sterk GLB willen behouden. De andere zeven willen het landbouwbeleid zeker niet afschaffen, zei hij, maar willen wel meer marktwerking. Nederland behoort tot die laatste groep.

De Nederlandse minister Gerda Verburg bracht op de bijeenkomst de uitgewerkte Nederlandse visie voor een GLB na 2013 in. Nederland vindt dat steun in de toekomst voorbehouden moet blijven voor boeren in kwetsbare gebieden en voor boeren bijdragen aan landschaps- en waterbeheer of meer aandacht besteden aan dierenwelzijn.

Nederland kreeg volgens Verburg positieve reacties van Groot-Brittannie, Denemarken, Duitsland en Finland, maar voor de meeste landen lijkt de Nederlandse positie een stap te ver. Landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel wil Europees geld ook gerichter inzetten voor maatschappelijke doelen, maar wil dat doen door te korten op de inkomenstoeslagen en dit over te hevelen naar plattelandsbeleid (modulatie). Op de korte termijn is Nederland hiervan geen voorstander, zei minister Verburg.

De Franse minister Barnier onderstreepte nogmaals het belang van een akkoord over de toekomst van het landbouwbeleid, voordat in 2009 gepraat gaat worden over de Europese begroting in haar geheel. Fischer Boel erkende dat er grote druk is om het geld voor andere doelen in te zetten dan de landbouw. "Daarom moeten we goed uitleggen waarom wij het nodig hebben."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.