Home

Achtergrond 222 x bekeken

Herstelplan moet verdroging Veluwe stoppen

Waterschap Veluwe wil met een groot herstelplan de verdroging van het natuurgebied de Veluwe tegengaan.

Er wordt nog onderzocht of de zogeheten vernatting gevolgen zal hebben voor boeren en inwoners in het gebied. Op veel plaatsen op en langs de randen van de Veluwe is het grondwaterpeil gedaald. Om dat tegen te gaan overweegt het waterschap watergangen rondom het natuurgebied ondieper te maken, delen af te plaggen en stuwen te plaatsen om de afvoer van het water te vertragen. De werkzaamheden moeten tussen 2010 en 2013 worden uitgevoerd, aldus het waterschap vandaag.

De plannen gaan over de zogeheten toplijstgebieden, plekken waar de verdroging het snelst aangepakt moet worden. Gevoelig in het gebied ligt de mogelijke verplaatsing van boerenbedrijven. "Dat zal alleen in het uiterste geval gebeuren.''
Hoe duur het uiteindelijke herstelplan wordt, is nog onbekend. In 2006 werd bekend dat de provincie Gelderland jaarlijks 30 miljoen euro investeert om verdroging tegen te gaan. Overal in het land vindt verdroging plaats, maar deze is in het zuiden en oosten van het land door de bodemgesteldheid het ergst.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.