Home

Achtergrond 7 reacties

'Handel quotum blijft nog wel even stilliggen'

De melkquotummarkt is stil en kan dat ook best nog even zo blijven.

Dat is de mening van een aantal adviseurs van grote accountantsbureau’s. Nu kopen is niet nodig en te duur. Jappie Rietma van Alfa Beag in Leeuwarden meent dat melkveehouders prima kunnen wachten tot ze een paar maanden verder in het jaar zijn. Zijn collega Herman de Glee van Accon/AVM meent ook dat nu kopen nog niet per se nodig is. De Glee stelt dat melkquotum met een prijs van 25 cent nog steeds behoorlijk duur is. Dat is ook de mening van adviseur Twan de Bie van Abab.

De Glee: "Veel melkveehouders hebben momenteel niet veel geld over om te kopen of te leasen. Ze zitten vaak krapper bij kas dan vorig jaar in de slechte periode. Daarbij gokken veel boeren er ook op dat ze over dit jaar minder of geen superheffing hoeven te betalen. Daarover kan in oktober of november een Europees besluit volgen."

De Bie wijst er op dat dit voor het huidige superheffinjaar geen effect meer heeft. Rietma constateert dat de melkproductie in Noord-Nederland nu op ongeveer 100 procent van het oude quotum zit. Boeren mogen er nog 2,5 procent bij melken. Dat kost ze blijkbaar veel moeite. In totaal mogen ze nu nog 4 tot 5 procent erbij melken. Dat maakt de noodzaak van kopen nog niet urgent. In het zuiden is dat iets anders. Daarbij leidt de koop van extra quotum vaak ook tot andere meerkosten. Voor mestafzet, land en dergelijke. Die maken quotum dan alsnog erg duur.

Van hun opvattingen is weinig terug te horen bij de directe spelers op de quotummarkt. Zij menen dat de handel toch snel op gang moet komen. De ene handelaar speculeert er daarbij op dat koop- en leasemelk later dit jaar nog duurder wordt. Anderen menen dat aanbieders van quotum hun verlies nog niet willen nemen en daarom afwachten totdat ze wel een keer moeten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hoi

  wordt er met jappie 'rietma' niet Jappie Rijpma bedoelt???

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is misschien verstandiger eerst eens de kostprijs en marge onder de loep te nemen voordat überhaupt aan quotum gedacht wordt. En je dan eens afvragen of je nog quotum wilt hebben.
  De ene na de andere waarschuwing hierover valt in de bladen te lezen.
  En een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 • no-profile-image

  Ver Wonderen

  Wie het weet mag het zeggen, quotum handel is niet te voorspellen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Betaal een jaar superheffing i.p.v. veeeeel te duur quotum. Het laatste blijft je nog jaren achtervolgen en superheffing kost maar eenmaal geld. Als iedereen zo denkt moet je eens kijken wat er met de quotumprijs gebeurt. Waarschijnlijk is het maar eenmaal door de zure appel heenbijten en zijn al die quotumcomboys ook weer met beide voeten op de grond geland. Ook zij moeten nog wennen dat het binnenkort toch echt afgelopen is met het quotum en moeten op zoek naar andere inkomstenbronnen, wat kennelijk niet meevalt als je ze soms hoort.

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Helemaal mee eens melkveehouder gewoon niks kopen zelfs niet informeren wat de prijs is ,dan zakt de prijs vanzelf weg naar een niveau lager dan vorig jaar. Gewoon vrolijk verder melken en supperheffing betalen is verreweg het voordeligste.............

 • no-profile-image

  boer

  het is moeilijk te zeggen maar het zou wel eens onder de 15 cent kunnen komen

 • no-profile-image

  OOK BOER

  Als niemand meer dan 10 cent bied kruipt de prijs er vanzelf naar toe.
  Verkoper kan dan kiezen verkopen voor die prijs of doormelken

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.