Home

Achtergrond 249 x bekeken

Halsstarrig Europa

Genetisch veranderde gewassen zijn niet meer weg te denken, hoe graag je dat ook zou willen.

De Europese Commissie plaveit behoedzaam de weg naar meer toelatingen van transgene voeder- en voedingsgewassen. De teelt in Europa is nog aan strikte voorwaarden verbonden, maar de invoer van transgene grondstoffen begint langzamerhand in omvang toe te nemen, ook al is er nog steeds een aantal lidstaten van de Europese Unie, dat zich halsstarrig blijft weren tegen de realiteit.

Nederland is wat betreft de voedervoorziening voor een groot deel afhankelijk van de invoer van eiwitrijke grondstoffen uit de Verenigde Staten en andere overzeese oorden, waar transgene teelten eerder gemeengoed dan uitzondering zijn. De Nederlandse veehouderij heeft zich lang een luxe-positie kunnen veroorloven, door zich te keren tegen moderne biotechnologie. Maar dat moment is lang verleden tijd. Transgene grondstoffen in het voer zijn een feit.

Nu doet zich een nieuw probleem voor. Grondstoffen die in de landen van oorsprong bij en door elkaar gebruikt worden, moeten volgend jaar in Europa mogelijk van elkaar gescheiden blijven, omdat het ene gewas wel is toegelaten maar het andere niet. En dat heeft dan niet te maken met de mogelijke gevaren van de gewassen, maar meer met de langlopende procedures. Europa laat zich niet van zijn beste kant zien.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.