Home

Achtergrond

Gustav neemt in kracht af

Orkaan Gustav is maandag in kracht afgenomen, maar blijft een "zeer ernstige'' bedreiging nu hij de Amerikaanse kust nadert.

Dat heeft het Amerikaanse National Hurricane Center laten weten. Gustav viel in klasse drie van de Saffir-Simpsonschaal en is afgezwakt tot een orkaan van de tweede categorie, met windsnelheden tussen de 153 en 176 kilometer per uur.

Met zware regens en hoge windsnelheden bereikte de buitenste rand van de Gustav eerder op de dag de Amerikaanse kust. Volgens het NHC bereikt het oog van de orkaan tussen 18.00 en 19.00 uur (Nederlands tijd) het zuidwesten van de staat Louisiana.

Circa 2 miljoen mensen in New Orleans en omstreken hebben het bedreigde gebied verlaten en elders een veilig onderkomen gezocht. Op de televisie waren beelden te zien waaruit blijkt dat New Orleans is veranderd in een spookstad.

New Orleans werd bijna drie jaar geleden zwaar getroffen door de orkaan Katrina die 80 procent van de stad onder water zette.
In de verlaten stad zijn nu politie en reservisten. Om plunderingen als in 2005 te voorkomen is een avondklok ingesteld en zal iedereen die wordt betrapt meteen worden opgesloten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.