Home

Achtergrond 220 x bekeken 5 reacties

Groot ijsplateau breekt af in Noordpoolgebied

Een ijsplateau van 55 vierkante kilometer is afgelopen maand in het Canadese Noordpoolgebied afgebroken.

De ijsmassa is op "grootse en verontrustende'' wijze geslonken, aldus Canadese wetenschappers.

Het Markham ijsplateau, een van de vijf overgebleven Noordpoolijsgebieden in Canada, brak begin augustus van Ellesmere eiland af. De omvang van het nabijgelegen Serson ijsplateau kromp deze zomer met 60 procent. Hoge temperaturen veroorzaken de veranderingen.
In totaal heeft Ellesmere Island in het noorden van Canada deze zomer een ijsoppervlakte van 134 vierkante kilometer verloren. Dat is tien keer meer dan wat wetenschappers hadden voorspeld voor deze periode.

Afgelopen weekend werd bekend dat door de hoeveelheid gesmolten ijs het voor het eerst in de geschreven geschiedenis mogelijk is rond de Noordpool te varen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Geverink

  Duizend jaar geleden verbouwden de Vikingen graan op groenland . Je kunt je dus helemaal naar maken over de opwarming van de aarde , of je kunt zeggen van dat werd tijd . Ik ben voor mijn inkomen niet afhankelijk van overheids geld voor Global warming onderzoek , dus kan ik gewoon zeggen dat ik er geen minuut slaap over verlies .

 • no-profile-image

  hendrikus

  niets nieuws,,dit gebeurde 11222 jaren geleden ook

 • no-profile-image

  druppeltje

  Alleen maar goed voor het mileu, nu kunnen ze binnendoor varen en dan scheelt een heleboel brandstof

 • no-profile-image

  Dirk

  1000 jaar geleden was het een natuurlijk verschijnsel, het is de vraag of het op dit moment puur natuurlijk, of dat de mens voor een deel verantwoordelijk is. De natuur hersteld vanzelf, voor het deel dat de mens verantwoordelijk is zal er ook menselijk ingrijpen noodzakelijk zijn om het uiteindelijk weer de andere kant op te laten gaan. Eens zal de ijskap toch ook weer een dikke massieve massa moeten zijn, anders is er geen evenwicht.

 • no-profile-image

  dirk

  en Hendrikus was erbij.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.