Home

Achtergrond 2 reacties

Gezondheidsraad: Vitamine D toevoegen aan melk

De overheid zou moeten overwegen om bijvoorbeeld melkproducten en olie te verrijken met vitamine D.

Dit om groepen als ouderen, allochtonen en bewoners van verpleeghuizen de mogelijkheid te geven om toch voldoende vitamine binnen te krijgen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een rapport dat vandaag is gepresenteerd.

De mens heeft vitamine D nodig voor een gezonde opbouw van de botten. Het is al langer bekend dat sommige groepen een tekort aan vitamine D kunnen hebben. Dat speelt bijvoorbeeld bij ouderen en mensen met een donkere huid omdat hun huid minder vitamine D aanmaakt. Gesluierde vrouwen lopen een verhoogd risico omdat hun huid minder zon krijgt.

Net als bijvoorbeeld bewoners van verpleeghuizen die weinig buiten komen. Ook zwangere vrouwen hebben een grotere kans op een tekort.

Diverse organisaties geven voorlichting over het belang van gezonde voeding waarmee de vitaminetekorten kunnen worden gecompenseerd. Margarine, halvarine en bak- en braadboters bevatten toegevoegde vitamine D. Dus die zijn voor risicogroepen ook belangrijk om te eten. Daarbij is het belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan.

De Gezondheidsraad realiseert zich dat niet alle Nederlanders bereikt worden met voorlichtingsprogramma's. Vandaar de oproep om aan voeding kunstmatig vitamine D toe te voegen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  M. Vermeer

  Wonderlijk dat de Gezondheidsraad in haar advies over de benodigde vitamine D geen enkele verwijzing weet te maken naar de enige belangrijke leverancier hiervan: de vette vis!
  Een haring, makreel, zalm of paling bevat juist de benodigde vitamine D. Maar nee, de Gezondheidsraad geeft de overheid in overweging om bijvoorbeeld melkproducten en olie te verrijken met deze belangrijke vitamine D. Dat schrijft de Gezondheidsraad in haar rapport ‘Naar een toereikende inname van vitamine D’, dat dinsdag jl. is gepresenteerd. Weten deze onafhankelijke wetenschappers dan niet ‘waar Abraham de mosterd haalt’? Deze raad adviseerde twee jaar geleden nog dat mensen juist twee keer per week vis moeten eten vanwege de waardvolle visvetzuren.
  De mens heeft vitamine D nodig voor een gezonde opbouw van de botten. Vitamine D komt uitsluitend voor in voeding van dierlijke herkomst. Terwijl de meeste voedingsmiddelen in deze categorie nog relatief weinig vitamine D bevatten gelden als grote uitzondering hierop de vette vissoorten. Een haring happen met de benodigde vitamine D maakt dit wel zo eenvoudig. Een 172 pagina’s tellend advies van deze Gezondheidsraad biedt toch voldoende gelegenheid voor zo’n vermelding, zou je zeggen.
  Mariëtte Vermeer,
  Nederlands Visbureau

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Het geheim is rauwe melk gewoon een boerenwijsheid.Immers om de ADEK-vitamines binnen te krijgen heb je vet nodig.Juist waar iedereen nu zo bang voor is.Goede vetten zijn noodzaak om rauw binnen te krijgen.Als je goede melk dadelijk verhit tot 130 graden onder druk.
  Vraag is wel wat is dan nog over van de die ADEKken .Vooral verse grasmelk/boter hebben betere natuurlijke CLA's dan becel.Lijkt dat Bleu Band reklame jongens de ogen wel open hebben.Maar bij onze zuiveljongen niet.Gaan die nu aan het pure van de koe iets toevoegen? Wordt hoog tijd dat Sally Fallon weer eens naar Nederland komt om het verhaal van tandarts Western o Price zijn onderzoek bij natuurvolken gaat vertellen.Deze man beweerde in jaren 30 al dat er een verband is tussen voeding(adek)en smalle gebitten.Dus Ot en Sien hun moeders hebben rond hun geboorte genoeg rauwe vetten gehad.Boeren kaas ondanks enkele gevaren is z'n produkt waar juist nu ook ADHD kinderen naar smachten.Vit D problemen de natuur heeft zelf de oplossing wel.Naast het goede van vis hebben wij boeren van nature in de melktank.

Of registreer je om te kunnen reageren.