Home

Achtergrond 1278 x bekeken

Genoeg ruimte voor 350 koeien

Dakbedekkers lijken kleine poppetjes op het dak van de nieuwe stal van de Friese melkveehouder Sjoerd Miedema.

Dakbedekkers lijken kleine poppetjes op het dak van de nieuwe stal van de Friese melkveehouder Sjoerd Miedema. De stal is
90 meter lang en 39 meter breed en biedt over drie weken ruimte aan 350 koeien. Haaks op de moderne ligboxenstal staat een swing-over melkstal met tweemaal 27 stands. Miedema melkt nu 200 koeien. In de oude stallen huist straks jongvee. Foto Alex de Haan

De altijd overenthousiaste televisiekok Pierre Wind geeft landbouwminister Gerda Verburg kookles. In het Food Center in Amsterdam namen in totaal 382 koks, vooral amateurs, deel aan ’s Werelds Grootste Kookles Ooit, die Wind samen met levensmiddelengroothandel De Kweker organiseerde. Doel is een vermelding in het Guinness Book of Records. Onder de deelnemers waren onder meer het Koksgilde en studenten van het ROC. Het oude record waarbij 357 mensen kookten, dateert van 2003. Foto ANP

Een Poolse medewerkster van het biologisch fruitteeltbedrijf ’t Gelderse Eiland in Lobith plukt appels van het ras Topaz. Telers Harmen en Carla Peters hebben het ras al vanaf 2000. "Dit jaar begint hij echt door te breken", vertelt Harmen Peters. "Vorig jaar lag het ras voor het eerst in de supermarkten. Het is een zoetzure en frisse appel. In Duitsland doet hij het wat verkoop betreft al net zo goed als Elstar." De oogst verloopt prima volgens Peters. "We hebben weinig last van regen en de nachten zijn koud. We plukken lekker door." Peters hoopt in totaal zo’n 20 ton appels en peren per hectare te oogsten. Foto Jeannette Zinger

Akkerbouwer Koos Naaijer uit het Groningse Scheemda rolt het perceel waar hij wintertarwe heeft gezaaid. Daarvoor gebruikt hij een zware cambridgerol. Hij moet 22 hectare doen. Door het rollen kiemt het zaad beter. En hoewel het vanwege de droogte nu niet aan de orde is, krijgen slakken door het rollen minder kans om het zaad op te eten. "De grond is kurkdroog", zegt Naaijer. Daarvan raakt hij niet in paniek. "Ik kan er niets aan doen. Het moet van boven komen." Naaijer is op tijd met het zaaien. Hij hoopt het graan eind juli, begin augustus oogsten. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.