Home

Achtergrond

'Gegevens verkeersongevallen goed registreren'

De veiligheid in het wegverkeer is de afgelopen decennia aanzienlijk verbeterd, maar om het aantal ongelukken en het leed nog meer te verminderen moeten de gegevens van ongevallen en de aantallen slachtoffers wel goed worden geregistreerd.

Dat bepleitte Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid donderdag in Veendam bij de opening van de tentoonstelling Veilig door het Verkeer.

Eind jaren negentig kwamen per jaar ruim drieduizend mensen om in het verkeer, nog eens 70.000 gewonden moesten naar een ziekenhuis door verkeersongevallen.

"In 2007 waren deze dramatische aantallen teruggebracht tot rond de 750 verkeersdoden en zo'n 17.500 ziekenhuisgewonden. Een schitterend resultaat, maar geen reden om deze aantallen voor de toekomst te blijven accepteren'', aldus Van Vollenhoven.

Volgens hem blijkt in de praktijk dat steeds minder van de gegevens worden vastgelegd, als gevolg van taakverschuivingen of bezuinigingen. Of een daling van het aantal ongevallen dus betekent dat het veiliger is geworden of juist niet, is daardoor onbekend.
Het gevaar bestaat niet alleen dat het slechts ogenschijnlijk veiliger wordt, zo zegt de raad, maar door het ontbreken van de gegevens wordt het ook moeilijker in het onderzoek naar ongevallen te constateren of er sprake is van een structureel veiligheidsprobleem.

"Ook voor partijen die het beleid moeten maken en uitvoeren, zoals het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de wegbeheerders, de politie en de toezichthouders, betekent het ontbreken van gegevens dat zij de nodige onderbouwing voor hun verkeersveiligheidsbeleid moeten ontberen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.