Home

Achtergrond 5 reacties

Geen tweede verzamelplaats slachtschapen

De mogelijkheid om slachtschapen op een tweede verzamelplaats bij elkaar te brengen wordt per 1 januari 2009 afgeschaft.

Deze maatregel vloeit voort uit een herziening van de preventiemaatregelen dierziektebestrijding. Vice-voorzitter van de Nederlandse Bond van Veehandelaren in Vee (NBHV) Andries Kingma is teleurgesteld. "Tenzij de sector met een goede kwaliteitsregeling komt, vervalt de mogelijkheid om slachtschapen op een tweede locatie te verzamelen", meldt de vice-voorzitter. Dit is een flinke tegenvaller voor de NBHV. Vooral de korte termijn waarop de wijziging wordt ingevoerd leidt tot frustraties. De details worden pas in oktober bekend gemaakt.

De laatste jaren is er regelmatig overlegd tussen de bond en het ministerie van Landbouw, onder andere over de invoering van het nieuwe elektronische identificatie en registratie-systeem (I&R) voor schapen en geiten. "Hier hebben we altijd ruimhartig aan meegewerkt", zegt Kingma. Tijdens deze samenkomsten is volgens de vice-voorzitter steeds vastgesteld dat de verzamelregelgeving na het invoeren van I&R zou worden aangepast.

"De regels voor het voorverzamelen zouden worden versoepeld en er zou worden gekeken naar mogelijkheden voor het verzamelen van levend vee. Nederland wil roomser dan de paus zijn." Kingma is er zeker van dat de I&R-regeling er komt. "Europees gezien wordt de maatregel misschien nog uitgesteld, maar hier zal het systeem zeker worden ingevoerd. Hier zijn we als sector niet blij mee. Zeker niet als het ministerie van landbouw voor de muziek uit loopt."

Het ministerie van landbouw houdt zich volgens Kingma doof voor de kritiek die er op de I&R is. "De overheid wil alleen een centrale database voor registratie beschikbaar stellen en laat de rest over aan de sector. Als Nederland I&R invoert voor de concurrerende landen, is dit schadelijk voor de Nederlandse handel."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schaap

  als de schapenboeren en de schapenhandelaren zich eerst eens aan de huidige regelgeving hadden gehouden dan was er mijns inziens ruimte geweest voor versoepeling.
  Maar ja, de handel heeft een hekel aan transparantheid en de schapenboeren lopen als makke schapen achter de handelaar aan dus de sector wil genaaid worden en het schaap is het slachtoffer

 • no-profile-image

  Elisabeth

  De kosten van I&Rzijn veel te hoog, mede hierdoor krijg je weer illegale verkoop en slacht. De schapen-boeren en handelaren krijgen wel heel gemakkelijk se Zwarte Piet toe bespeelt.Ik denk dat ik maar een belgisch U.B.N. nummer aanvraag, dan zijn mijn kosten veel en veel lager of de dieren worden illegaal verhandelt en geslacht.

 • no-profile-image

  piet bouthoorn

  helaas krijg ik het gelijk aan mijn kant,
  we worden gewoon gena...!!!
  al vanaf 2001 sinds de mkz is dit zo.er zijn een aantal mensen die via overleg
  die verschrikkelijk hun best gedaan hebben om het tij te keren,maar helaas heeft dit geen baat gehad.
  onze sector [de praktijkmensen!!] wordt
  gewoon niet serieus genomen en voor het lapje gehouden.
  volgens mij blijft er maar een optie over,
  de hele sector,schapenhouders en handelaren, moet vanaf 1-1-2009 alle medewerking op alle fronten weigeren.
  als we als sector dit over onze kant laten
  gaan,wat blijft er dan van onze sector
  over??!!

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Geen enkele vorm van de opgelegde regels betreffende de i&r en dus ook het verzamelverbod zal naar de toekomst ons vee veilig stellen voor ziektes. Ze komen eerst, daarna wordt pas gezocht naar een schuldige! Het blijft ieders persoonlijke verantwoording om vóór aan- of verkoop goed te kijken of je vee wel gezond is. dus ook bij verkoop geen heilig boontje spelen, maar realistisch blijven!

 • no-profile-image

  piet bouthoorn

  de heer"schaap uit weiland"schrijft over de transprantheid van de schapenhandelaren en de schapenboeren die daar als makke schapen achteraan lopen.
  wat een onzin,hier wordt je als schapenboer toch even als een simpele
  ziel bestempeld,die nergens geen weet van heeft.
  deze persoon is hoogstwaarschijnlijk
  gelieerd aan de varkens of rundersector.
  juist deze sectoren zijn de stille krachten
  achter de huidige[in praktijk onwerkbare]
  regelgeving.
  tegen deze regelgeving is vanaf het begin geprotesteerd,en aangegeven dat er in de hele sector totaal geen draagkracht voor is omdat het in praktijk gewoon niet werkbaar is.
  de structuur van de sector laat dit gewoon niet toe.
  nu kan een amtenaar achter een bureau allerlei theoretische regelgeving verzinnen,zonder overleg met de praktijk,maar als dat in praktijk niet werkt houdt het op.
  maar nee,dan moet de sector zijn stuctuur[uiteindelijk de prijsvorming] maar veranderen onder dreiging van zeer
  hoge boetes.
  regelmatig word dan de sructuur in de varkens en rundersector als voorbeeld genoemd.
  mijn inziens betekend dit ,weg vrije prijsvorming,weg onafhankelijke vrije markt.
  als sector moeten we ons afvragen of we deze kant opwillen,want in praktijk zal dit betekenen dat de schapenstapel met misschien wel 60% af zal nemen.
  de rest zal nog meer "professionaliseren',wat in praktijk betekend,massa met een zo hoog mogelijk rendement.
  dit is wat ze bij het lnv nastreven ingegeven door andere krachten.
  maar is dit wat wij als sector willen.
  weg positieve imago van de zeer natuur en milieu vriendelijke schapensector.
  aan onze"vertegenwoordigers"[lto en nbhv] hebben we helemaal niks,want die zijn alleen maar roeptoeters verworden van de grote jongens[varkens en rundersector].
  het word de hoogste tijd om tegengas te geven en niet over ons heen te laten lopen.
  dus sector vanaf 1-1-2009 alle medewerking weigeren!!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.