Home

Achtergrond 301 x bekeken

'Geen pieken energieaanbod bij verbinden windmolens'

Eén van de grote nadelen van windenergie kan worden ondervangen door windmolenparken met elkaar te verbinden via een groot stroomnet.

Dat blijkt uit een rapport van milieuorganisatie Greenpeace.

Hét grote manco van windenergie is de schommeling in het aanbod. Bij harde wind zijn er grote pieken in de productie van stroom en op een ander moment, bij windstilte, grote dalen.

Uit onderzoek door het technische onderzoeksbureau 3E naar windenergie op de Noordzee blijkt dat als alle bestaande of reeds geplande 118 windmolenparken op de Noordzee (met in totaal ongeveer tienduizend windmolens) met elkaar worden verbonden, dat een bijzonder stabiele productie oplevert. Zeker als ook de waterkrachtcentrales in Noorwegen erop worden aangesloten.

Het netwerk van 118 windmolenparken bestrijkt 1,2 procent van de oppervlakte van de Noordzee en zal rond 2020 een capaciteit hebben van 68 gigawatt (GW), genoeg om 70 miljoen huishoudens in de zeven landen rond de Noordzee van stroom te voorzien. De EU heeft zich ten doel gesteld om in 2020 20 procent van haar energiebehoefte uit hernieuwbare bronnen te halen, zoals wind, zon, waterkracht of biomassa.

Op de bodem van de Noordzee ligt al een aantal stroomkabels, zoals de NorNed-kabel tussen Nederland en Noorwegen. Die is sinds mei dit jaar in bedrijf en verbindt de energienetten van de twee landen.

De Europese Commissie reageerde dinsdag enthousiast op het Greenpeace-onderzoek. "Dit is een heel goed rapport dat overtuigend aantoont dat als je zorgt voor veel aanbod van windenergie er veel minder schommelingen zijn'', aldus een commissieambtenaar.
Europa haalt nu 8,5 procent van alle energie uit hernieuwbare bronnen. Daar moet de komende twaalf jaar dus nog eens 11,5 procent bij, zo is vorig jaar afgesproken. Ruwweg een derde van de hernieuwbare energie komt uit windenergie.

In Nederland wordt nu maar 2,4 procent van alle energie gehaald uit hernieuwbare bronnen. Nederland moet er van Brussel in de komende twaalf jaar bijna 12 procent bijplussen om op 14 procent te komen.

De productie van windenergie in de wereld is inmiddels hard aan het groeien. Vorig jaar kwam er 20 gigawatt bij. De jaarlijkse nieuwe capaciteit bedraagt in 2017 107 GW, verwachten onderzoekers. De totale door windmolens geproduceerde energie gaat daarmee van 94 GW nu naar 718 GW in 2017.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.