Home

Achtergrond

Geen invoerheffing op graan

De Europese Commissie handhaaft de opschorting van de invoerheffing op graan.

Ondanks dat de EU afstevent op een graanoogst die 19 procent hoger uitvalt dan vorig jaar.

Vanaf 1 januari staat de invoerheffing op nul. Brussel wil zo de import stimuleren om de hoge voedselprijzen te drukken. Als de importprijs onder de € 182,34 per ton graan zou komen, zou de importheffing weer worden ingevoerd om de graanprijs te ondersteunen.

De graanprijs is nu onder de bodemimportprijs gezakt, maar de Commissie wil de invoerheffing nog niet opnieuw invoeren. De Commissie vreest dat een invoerheffing het graanoverschot in de EU zal vergroten. Want door de heffing wordt minder graan verscheept naar de EU, waardoor de wereldmarktprijs verder onder druk komt te staan. Bovendien zal de Europese graanprijs stijgen. Dit bemoeilijkt de export van Europees graan.

Van 1 juli tot en met 9 september heeft de EU 2,9 miljoen ton graan méér uitgevoerd dan het heeft geïmporteerd. In dezelfde periode vorig jaar was de EU een netto-importeur van 700.000 ton graan.

LTO heeft altijd gepleit voor het invoeren van de invoerheffing om de Europese graanprijs te ondersteunen. Het Comité van Graanhandelaren is tegen de heffing omdat het comité voorstander is van een vrije handelsmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.