Home

Achtergrond

Gat ozonlaag groter dan in 2007

Het gat in de ozonlaag is dit jaar groter dan in 2007, maar bereikt waarschijnlijk niet de omvang van twee jaar geleden.

Op 13 september had het gat in de beschermingslaag van de aarde een omvang van 27 miljoen vierkante kilometer. Dat meldde de Wereld Meteorologische Organisatie vandaag.

Het gat in de ozonlaag werd ontdekt in de jaren '80 van de vorige eeuw. Het gat ontstaat doorgaans in augustus boven de Zuidpool, bereikt circa twee maanden later zijn maximale omvang, waarna het half december weer is gedicht.

De ozonlaag beschermt de aarde tegen gevaarlijke straling van de zon. In 1987 zijn al afspraken gemaakt om de uitstoot van met name chloorfluorkoolwaterstoffen, kortweg cfk's, terug te dringen. Deze stoffen zaten vroeger onder meer in koelkasten en haarlak. Deskundigen verwachten dat het gat in de ozonlaag pas in 2075 voltooid verleden tijd is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.