Home

Achtergrond

'Fuseer 5 gemeenten in Zuid-West Friesland'

Vijf gemeenten in het zuidwesten van Friesland zouden moeten fuseren tot een nieuwe gemeente.

Dat is de conclusie van een onderzoek dat informateur Harm Bruins Slot deed in opdracht van zes Friese gemeenten. De resultaten werden vandaag bekendgemaakt.

Het gaat om de gemeenten Wymbritseradiel, Bolsward, Sneek, Wûnseradiel en Nijefurd. Mochten de gemeenten fuseren, dan onstaat de op een na grootste gemeente in de provincie met 80.000 inwoners. Leeuwarden is de grootste gemeente van Friesland met 92.000 inwoners.

Herindeling in Friesland is een heikel punt. Enkele van de nu genoemde vijf gemeenten waren eerder ook fusiegemeente. Over het algemeen staat de bevolking afkeurend tegenover herindeling, zo erkent ook het onderzoek. Men vindt de herindeling te veel van boven opgelegd. Ook Leeuwarden is negatief over de komst van gemeenten die haar grootte benaderen. Het is nu aan de gemeenteraden te beslissen over de herindeling. Deze zou in 2011 afgerond kunnen zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.