Home

Achtergrond 198 x bekeken

Friesland Vlees definitief naar projectontwikkelaar

Slachterij Friesland Vlees is definitief verkocht en overgedragen aan projectontwikkelaar Baia Ontwikkeling in Nijkerk.

Dat bleek vandaag tijdens een rechtszaak voor de Ondernemingskamer in Amsterdam, aangespannen door FNV Bondgenoten tegen Friesland Vlees. FNV wil dat de koop ongedaan wordt, waarna opnieuw kan worden gezocht naar een partij die de slachterij wil voortzetten. Daardoor zouden de 49 medewerkers en 20 uitzendkrachten hun baan kunnen houden. Wel is al een sociaal plan opgesteld en zijn de contracten per 1 september ontbonden.

Naar de rechtszaak kwamen ruim dertig medewerkers van Friesland Vlees, die al op straat zijn komen te staan. Ook voormalig eigenaar van Friesland Vlees, Aaldert Wildeboer was aanwezig. Hij zei het ongelooflijk te vinden dat zijn ex-medewerkers hem niet hebben gesteund in Den Haag, toen hij zijn naam gezuiverd wilde hebben door minister Verburg van LNV. "Als jullie toen achter mij hadden gestaan, had ik de zaak nooit hoeven verkopen."

De slachterij is eind juli verkocht aan de projectontwikkelaar. Volgens FNV Bondgenoten was het Deense uitbeenbedrijf Skare al die tijd geïnteresseerd in de slachterij en is het onbegrijpelijk dat Wildeboer niet op een bod van Skare is ingegaan. Wildeboers advocaten verklaarden dat het lang duurde voor er een concreet bod lag. Dat bleek uiteindelijk lager dan dat van Baia. Baia heeft 4 miljoen euro betaald voor de slachterij, Skare bood 3,6 miljoen euro.

De Ondernemingskamer doet maandag uitspraak. Dan wordt duidelijk of het mogelijk wordt de koop te ontbinden.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.