Home

Achtergrond

Fransen komen dicht bij graanoogstrecord van 2004

De Franse graanoogst komt volgens de laatste schattingen uit op 69,3 miljoen ton, 17 procent meer dan vorig jaar en bijna even veel als de recordoogst van 2004.

Dat komt vooral doordat de akkerbouwers meer graan hebben ingezaaid. Maar daarnaast ligt ook de opbrengst per hectare zo’n 0,9 ton hoger dan een jaar geleden.

De eerder door het graanschap ONIGC voorspelde recordoogst wordt volgens de laatste gegevens van de agrarische statistiekdienst Agreste bewaarheid. De grootste toename doet zich voor bij zacht graan dat met 37,1 miljoen ton 21 procent hoger uitkomt. Het areaal is bij dit gewas 273.000 hectare groter terwijl de opbrengst door de goede regenval afgewisseld met voldoende zon bijna een ton per hectare hoger ligt.

Verder hebben de Franse akkerbouwers 12 miljoen ton gerst, 2,2 miljoen ton hard graan en 1,8 miljoen ton triticale geoogst. De oogst aan korrrelmais zal naar verwachting uiteindelijk op 14,7 miljoen ton uitkomen.

Bij koolzaad is het areaal 8 procent kleiner, maar komt de oogst dankzij een hoger rendement toch bijna 6 procent hoger uit op zo’n 1,5 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.