Home

Achtergrond

Frankrijk zet in op biologisch en innovatief

Frankrijk wil meer bijdragen aan de ontwikkeling van biologische landbouw en meer geld voor innovaties in de land- en tuinbouw.

De steun voor de productie van biobrandstoffen wil de Franse overheid daarentegen afbouwen.

Dat blijkt uit de begroting van het Franse ministerie voor landbouw, visserij, voeding, bosbouw en plattelandszaken. Het ministerie heeft volgend jaar een budget van 5,04 miljard euro. Dat is 2,4 procent meer dan dit jaar.

De boerenbond FNSEA reageert tevreden over het landbouwhuishoudboekje voor volgend jaar, maar waarschuwt voor de toekomst. "Ondanks het optimisme van Barnier gaat het budget op de middellange termijn wel degelijk omlaag. De verhoging voor dit jaar moet alleen de schijn ophouden."

Landbouwminister Michel Barnier gaat de komende jaren onder meer de steun voor biologische landbouw opvoeren. De overheid wil daarmee bereiken dat in 2012 6 procent van het totale landbouwareaal op biologische wijze wordt bewerkt of gebruikt.

Verder kunnen startende boeren rekenen op meer steun en gaat het budget voor onderzoek en innovatie met 7 procent omhoog. Het interventiefonds voor klimatologische en gezondheidsrisico’s, zoals voor dierziekten en weerschade in de akker- en tuinbouw, blijft op peil.

De fiscale stimulering van biobrandstoffen wordt terugdraait. Volgens de regering is die door de hoge brandstofprijzen overbodig.
Waar het landbouw- en visserijbudget in 2009 uitgaat van 5,04 miljard, gaat het in 2010 om 4,74 en in 2011 om 4,65 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.