Home

Achtergrond 196 x bekeken

Fonterra schrapt 70 procent waarde San Lu

Zuivelcoöperatie Fonterra uit Nieuw-Zeeland heeft na het schandaal met giftige melkpoeder in China bijna 70 procent van de waarde van de Chinese dochteronderneming San Lu uit de boeken gehaald.

Het belang van 43 procent daalde tot 29 miljoen euro. De zuivelgigant maakte vandaag tijdens de presentatie van de cijfers over het afgelopen seizoen bekend dat er van de Chinese joint venture niet veel meer wordt verwacht. Ook de algemene verwachtingen voor het komende seizoen 2008-2009 zijn naar beneden bijgesteld.

De grootste zuivelexporteur ter wereld gaat nu uit van een uitbetaling van €3,08 (6,60 NZ dollar) per kilo melkvet. In mei dit jaar verwachtte Fonterra nog een prijs van €3,27 (7 NZ dollar) per kilo melkvet.

Volgens bestuursvoorzitter Henry van der Heyden van Fonterra hebben de sterk gestegen zuivelprijzen een dempend effect op de verkoop wereldwijd. Daar komt bij dat de recordprijzen veel boeren hebben aangezet om de productie flink te verhogen, vaak juist in de landen waar Fonterra naar toe exporteert.

Over het seizoen 2007-2008 betaalt de grootste zuivelexporteur te wereld €3,69 (7,90 dollar) per kilo melkvet aan zijn melkveehouders. Dat betekent een nieuw record. Een jaar eerder betaalde Fonterra €2,10 (4,50 NZ dollar) uit. De verwachting aan het begin van het seizoen was €2,58 (5,53 NZ dollar).

Rene Groeneveld

Of registreer je om te kunnen reageren.