Home

Achtergrond 9 reacties

Fisher Boel: brood moet goedkoper

Brood moet goedkoper, nu de graanprijs sterk is gedaald. Europees Commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) heeft dat zondag gezegd.

Het brood werd rond februari snel duurder, toen de graanprijs piekte op historische hoogte. ,,Brood werd toen snel duurder. Nu zakt de prijs van graan, maar die van brood nog steeds niet'', zei de EU-commissaris, die de nationale toezichthouders zoals de NMa oproept zo nodig in te grijpen.

Ze had eerder al haar verbazing uitgesproken dat brood zo duur was geworden. Graan vormt namelijk hooguit 10 procent van de kosten van een brood.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) zei in een reactie het prima te vinden als de NMa naar de broodprijs kijkt. Maar ze hecht vooral belang aan een reële prijs voor de boeren. Verburg meent dat boeren en tuinders daarom ,,eens goed moeten nadenken over hun afzetmethoden, zoals coöperaties.''

De Deense EU-commissaris Fischer Boel meent dat de graanprijs vooral piekte door speculatie. ,,Ik bestrijd dat de teelt voor biobrandstoffen de oorzaak is. We telen nu meer bio-ethanol en de prijs zakt'', zei Fischer Boel.

Om speculatie tegen te gaan, had de Franse minister van Landbouw Michel Barnier eerder gepleit voor Europese buffervoorraden van graan en andere landbouwproducten. EU-commissaris Fischer Boel en minister Verburg wezen dat zondag direct van de hand. Verburg stelt dat het geen zin heeft om nieuwe voorraden op te bouwen. Ze kiest voor marktwerking. Commissaris Fischer Boel ,,verwacht enorme moeilijkheden, als politici denken het beter te weten dan boeren en handelaren.''

De commissaris overweegt zelfs binnenkort weer importheffingen op graan in te voeren. Als de prijs zakt tot onder de circa 180, euro komt ze in actie. De graanprijs moet daarvoor in sommige gebieden nog iets verder zakken. ,,We volgen de prijs nauwlettend'', zei ze bij aanvang van informeel EU-beraad van ministers van Landbouw in de Franse stad Annecy.

Het beraad gaat vooral over het Europees landbouwbeleid na 2013. De commissaris stelt ministers van landbouw daarbij de vraag of de directe inkomenssteun moet worden afgebouwd. De boeren krijgen sinds enkele jaren een vaste inkomen in plaats van productiesubsidie.

De EU-commissaris meent dat de laatste anderhalf jaar heeft getoond dat Europa een sterke landbouw nodig heeft. Tijdens de zogeheten voedselcrisis werden allerlei producten plots fors duurder en schaarser. De voorraad graan was in decennia niet zo laag.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  H.A.H.

  De broodprijs is wordt nauwelijks beinvloed door de graanprijs, gaat hooguit om enkele centen tot 5 cent.
  De tussenhandel zoals supermarktketens die gaan met de winst strijken, niet de akkerbouwer en de bakker. Daar moet wat aan gedaan worden.

 • no-profile-image

  barneveld

  Je wordt toch duivels dat Mariann Fischer Boel zich bezig houd met de prijs van een brood wat men moet kopen,alsof de consument daar op let,nou ik dacht het niet. de prijs van een liter melk, of de prijs voor de eieren laat ze zich daar maar eens druk over maken, die is al jaren laag voor de boer.Laat de politiek zich ook maar eens druk maken over de benzine prijzen,nu de prijs van een vat ruwe olie zakt,zakt de prijs aan de pomp dus ook niet.Alleen een boer kan voor een honger loon krom liggen,maak je daar maar eens druk over Mariann Fischer Boel.

 • no-profile-image

  Joris

  De graanprijs moet in sommige gebieden nog verder zakken volgens Fisher Boel , ze zet echt alles in om de opbrengsten van de boer laag te houden. Is de graanprijs eindelijk eens redelijk , gooit ze de braak eraf en zo gaat het ook met de melk , quota's verruimen en afschaffen , de boeren mogen niks verdienen en de burger moet voor bijna niks te eten hebben. Ongelooflijk.

 • no-profile-image

  veehouder

  Als we weten dat de supermarktketens met de winst gaan strijken waarom pakken we dit niet zelf op?
  En dan wel alle sectoren erbij betrekken.

 • no-profile-image

  pietje

  die fischer boel doet er alles aan om de prijzen van de agrarische produkten zo ver mogelijk te laten dalen. het lijkt wel haar opdracht en laat de boeren maar lekker niets verdienen!!!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Joris ,je hebt helemaal gelijk. Daarom zal het ook nooit iets worden in de landbouw. De politiek doet er alles aan om de prijzen laag te houden, kijk maar eens naar vorig jaar wat voor instrumenten er uit de kast gehaald worden om de productie op te voeren en daarmee de prijs te drukken. Ik ken geen andere bedrijfstak waar dat in die mate gebeurt. We moeten voor de wereldmarkt produceren en marktgericht denken, maar als de prijs iets teveel oploopt wordt er meteen ingegrepen. Is dit nu vrije markproductie????

 • no-profile-image

  veehouder w

  in dit schrijven staan twee tegengestellende beweringen, eerst voor vrije marktwerking pleiten voor landbouwproducten en daarna gelijk weer eeen import heffing instellen
  de markt moet toch zijn werking doen?
  wat willen ze nu, kunnen ze nu geen goed eenduidig beleid maken.
  aan dit hap snap beleid hebben we totaal niets

 • no-profile-image

  Klaiboer

  Blijkt maar weer eens dat iemand die zoveel invloed heeft op het landbouwbeleid totaal niet weet hoe de vork in de steel zit. Wat een dom gewauwel. Er zit inderdaad maar voor een paar centen graan in een brood. Dat de hoge tarweprijs door de tussenhandel misbruikt is om de broodprijs (en dus de marge) op te voeren moge duidelijk zijn.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Laat die Fisher Boel er maar eerst voor zorgen dat tussen wat de akkerbouwer krijgt en wat de consument betaald minder marge zit. Wanneer de (tussen)handel dit niet doet dan maar via de afroomprincipe.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.