Home

Achtergrond 4 reacties

Fischer Boel: vrijhandel in belang van EU-boeren

Het beschermen van de Europese landbouw door het instellen van importbelemmeringen is niet in het belang van de Europese boeren.

Dat heeft landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel vandaag gezegd op een conferentie over het gemeenschappelijk landbouwbeleid, georganiseerd door landbouworganisatie Copa-Cogeca.

Fischer Boel reageerde hiermee op voorstellen van de Franse minister Michel Barnier, die momenteel de landbouwraad voorzit. Barnier pleitte eerder voor communautaire preferenties, het beschermen van de kwalitatief hoogwaardige landbouwproducten uit de EU. Het instellen van hoge importtarieven zou daartoe een instrument kunnen zijn.

"Vergeet de communautaire preferenties. Ze staan niet op mijn agenda", hield Fischer Boel de zaal voor. De Europese landbouw is de grootste speler op de markt van agroproducten en heeft grote exportbelangen. "Alle in Italië geproduceerde ham zouden we in de EU niet eens kunnen opeten."

Fischer Boel verwacht meer van voorlichting aan de consument over de wijze waarop voedsel in de EU wordt geproduceerd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  wat is vrijhandel met al die intensieve regelgeving?

 • no-profile-image

  pietje

  de zoveelste opmerking richting zo goedkoop mogelijk of liever voor bijna voor niets.en de boeren maar ploeteren!!!!

 • no-profile-image

  Leo D

  De opvattingen van M Fisher B kennen we inmiddels wel.
  Nu de financiële wereld een harde landing maakt na jarenlang achter vrijhandelaar Bernacki aan te lopen wordt het tijd na te denken andere benaderingen. De wereldwijde liberalisering is failliet.
  De landbouw wordt hier in zwaar weer echt niet door Bos cs gered. Dat moeten we gezamelijk zelf doen.

 • no-profile-image

  Johan

  Vrijhandel is prima onder landen met gelijke wettelijke regels tav economie en millieu etc.
  Dat heet een level playingfield waar politici altijd de mond over vol hebben.
  Als de grenzen wijd open komen voor de agrarische producten uit Brazilie-Argentinie ea zuid-Amerikaanse landen (Grootgrondbezitters arbeiders voor een dubbeltje, nauwelijks millieu regels), dan is geen sprake van een levelplaying field. Het is beter dat we onze eigen grond optimaal benutten en hier produceren zodat het platteland ook nog een economische basis heeft. Fischer-Boel noemt Italiaanse ham, dat is juist een artikel dat geheel vrij is en dus geen protectie van haar nodig heeft. Ook moet Bio-fuels gestimuleerd worden door het belachelijke insinuerende argument dat we met het produceren van bio-fuels 3ewereld bewoners honger laten lijden is volkomen kwatsch.
  Voedselprijzen zijn immers niet langer hoger door schaarste maar door inflatie door de uitdehand gelopen vrijhandel in de financiele wereld.
  Toezicht en orde is belangrijk in de agrarische sektor zowel als in de financiele!

Of registreer je om te kunnen reageren.