Home

Achtergrond 150 x bekeken

'Financiering monumentenbeleid onbegrijpelijk'

De huidige financiering van het monumentenbeleid is onbegrijpelijk en moet transparanter.

Ook moet de bestaande achterstand in restauraties ter waarde van 411 miljoen euro zo snel mogelijk worden weggewerkt. Dat zei Pieter van Vollenhoven vandaag in Deventer vooruitlopend op Open Monumentendag, dat komend weekeinde wordt gehouden.

Van Vollenhoven, voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds, bepleitte de financiering van het restauratiebeleid op te splitsen in twee potjes met voldoende budget: één voor restauraties en één voor de instandhouding erna. "Zo'n besluit moet de indruk wegnemen dat de financiering van de monumenten een bodemloze put is.''

Van Vollenhoven wil verder dat stads- en dorpsgezichten beter beschermd worden. Volgens hem is de bescherming gebaseerd op een wet uit 1961 en moet die dringend worden aangepast. De Open Monumentendag, dit jaar in het teken van 'sporen', vindt plaats aanstaande zaterdag en zondag. Deze keer wordt extra aandacht besteed aan archeologie en bouwhistorie. Het evenement is jaarlijks goed voor circa 950.000 bezoekers aan drieduizend monumenten in het land.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.