Home

Achtergrond 273 x bekeken

Export naar VS verder onder druk

De Nederlandse uitvoer van hoogwaardige tuinbouwproducten naar de VS komt verder onder druk te staan.

Zelfs voor de specialiteiten is door de dreigende recessie steeds minder ruimte, vreest de handel. Wim Baljeu, voorzitter van handelskoepel Frugi-Venta, ziet de kansen voor hoogwaardige producten drastisch afnemen. Nederland voert vooral groente en fruit uit naar de VS, waaronder de betere trostomaten en paprika’s.

"Het Nederlands product is bijzonder gewild omdat ze in de ogen van supermarkten smaakt, voedzaam is en heel veilig is geproduceerd. Daarvoor beuren we ook betere prijzen. Bij economische teruggang vrees ik dat consumenten deze direct minder kopen." De uitvoer van verse groente naar de VS loopt al jaren terug, van 48 miljoen kilo in 2003 tot 22 miljoen kilo in 2007. De eerste drie maanden groeide de export 15 procent, maar dit zijn onbelangrijke maanden voor de export.

Baljeu: "Wat de klap minder hard doet aankomen, is het feit dat we al langer met een onvoordelige dollarkoers te maken hebben. De markt zoekt al langer alternatieve afzetkanalen. Vanwege wisselkoerseffecten en de transportkosten is handelsbedrijf Levarht begonnen met de teelt van paprika’s in Mexico voor VS, en in Nieuw-Zeeland voor Japan."

Voorzitter Herman de Boon van de bloemengroothandel is evenmin positief. Tot en met juli is de export 18 procent gedaald. "Steeds meer wordt in supermarkten verkocht en deze producten lijken meer conjunctuurgevoelig."

Of registreer je om te kunnen reageren.