Home

Achtergrond 272 x bekeken

Export groeit in eerste halfjaar met 5 procent

De totale export van Nederlandse groente en fruit is in de eerste zeven maanden van 2008 met 5 procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode in 2007.

Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw. In 2008 bedroeg de totale uitvoer in die periode 1.359 miljoen kilo, tegen 1.299 miljoen kilo in 2007. Vooral de uitvoer van tomaat, komkommer, peer, peen, appel, prei en sluitkool nam toe. Het exportvolume van tomaten nam tot en met juli dit jaar toe tot 370.000 ton, 5 procent meer dan in 2007. Ook handelaren in komkommers brachten een paar procent meer de grens over. Het exportvolume kwam uit op 244.000 ton.

Handelaren boekten minder goede resultaten voor ijsbergsla, knolselderij, radijs, spinazie, courgette en aardbei. De uitvoer van ijsbergsla was met 17.000 ton 10 procent kleiner dan in 2007. De uitvoer naar EU-landen groeide in de eerste zeven maanden van dit jaar fractioneel vergeleken met dezelfde periode in 2007. De handel naar niet EU-landen steeg met 15 procent.

De export naar Duitsland bleef stabiel. De handel met het Verenigd Koninkrijk en Rusland zat in de lift. De uitvoer naar deze bestemmingen steeg respectievelijk met 12 en 10 procent. De export naar België daalde met 12 procent naar 56 miljoen kilo. Door een toegenomen handel in hardfruit, glasgroente en peen steeg de uitvoer naar Polen met meer dan de helft, van 26 naar 40 miljoen kilo.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.