Home

Achtergrond

Ex-borstkankerpatiënt voelt zich nog jaren patiënt

Ruim een kwart van de vrouwen die een operatie wegens borstkanker hebben ondergaan, voelt zich de eerste vijf jaar na de verwijdering van de tumor nog 100 procent patiënt.

Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van het farmaceutisch bedrijf AstraZeneca. Bijna zeshonderd vrouwen die borstkanker hebben of eraan hebben geleden, lieten zich online interviewen. Bijna 90 procent van de ondervraagde vrouwen voelt zich tot vijf jaar nadat de tumor is verwijderd, in meer of mindere mate patiënt.

Veel vrouwen voelen nog jaren na de operatie angst, spanning en onzekerheid. Ook voelen velen zich verminkt. Door de succesverhalen van beroemdheden, zoals Ellen ten Damme en Kylie Minogue, die succesvol voor de ziekte zijn behandeld, onderschat de omgeving nogal eens hoelang vrouwen zich patiënt blijven voelen.

De gevoelens van angst en onzekerheid zijn het grootst bij vrouwen die een anti-hormonale nabehandeling hebben ondergaan. Die wordt vaak gegeven bij vrouwen die voor kanker zijn behandeld die voor hormonen gevoelig is. De medicijnen die de kans op een terugkeer van de ziekte verkleinen, herinneren hen dagelijks aan de ziekte.

Volgens hoogleraar Emiel Rutgers van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam vallen veel vrouwen na een behandeling aan borstkanker in een zwart gat. De omgeving denkt dat de kous af is, terwijl de vrouwen hoe goed ze er ook uitzien, zich onbegrepen voelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.