Home

Achtergrond

Europese onzekerheid stuwt dollarkoers

De prijs van een vat ruwe olie zakte deze week in Londen en New York naar 100 dollar (71 euro), het laagste niveau sinds 2 april. De tropische stormen bedreigen olieplatforms in de Golf van Mexico momenteel niet meer.

Opec gaat overigens de productie terugschroeven om de prijs niet verder te laten dalen. Er zou sprake zijn van een overaanbod. De gasprijs van AgroEnergy daalde tevens, maar slechts licht tot rond de 35 cent per kuub voor levering in oktober 2009. De dollar, waarin olie wordt verrekend, won ondertussen aan waarde ten opzichte van de euro maar verloor ten opzichte van de yen. De olieprijsdaling wordt door de dollarstijging deels, maar zeker niet geheel, teniet gedaan.

Het niveau van de dollar is sinds september 2007 niet zo hoog meer geweest. De dollarkoers steeg vooral door de negatieve macro-economische berichten uit Brussel. Speculanten verwachten dat de Europese economie uiteindelijk sneller vertraagt dan de Amerikaanse. Volgens recente cijfers van de Europese Commissie zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje dichtbij een recessie: twee opeenvolgende kwartalen een krimpend bruto nationaal product.

Het Britse pond steeg vandaag voor alweer de zesde handelsdag op rij en de euro is nu een kleine 80 pence waard. De totale winst van de munteenheid op weekbasis is echter beperkt: 2,6 procent. De centrale bank brengt vandaag het rentebeleid naar buiten. De kans op inflatie is echter toegenomen, heeft de vice-voorzitter van de bank verklaard, waardoor een renteverlaging onwaarschijnlijk lijkt.
De kortetermijnrente Euribor won deze week licht terrein na een week daling. De spanning met Eurepo, een referentietarief voor de geldmarktrente dat wordt gebruikt bij gewaarborgde eurotransacties, is nog altijd daar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.