Home

Achtergrond

Europese oliezadenteelt neemt toe

De productie van oliezaden stijgt dit jaar in de Europese Unie met 12 procent tot 26,3 miljoen ton.

Dat meldt de Europese graanhandelorganisatie Coceral. De opbrengst per hectare stijgt naar verwachting van 2,4 naar 2,6 ton per hectare.

In Nederland wordt beperkt oliezaden geteeld. Het areaal raapzaad stijgt van 3.000 naar 4.000 hectare. De productie stijgt 67 procent. Dit komt tevens door een 16 procent hogere opbrengst per hectare.

Het EU-areaal oliezaden stijgt volgens Coceral van 9,7 naar 10,1 miljoen hectare. De grootste verschuiving vindt plaats bij zonnebloemolie en raapzaad. Met een 14,6 procent hoger areaal stijgt de productie van zonnebloemzaad met 34,2 procent.

De productie steeg in Frankrijk en Spanje maar vooral in Midden-Europa, dat een jaar eerder last had van langdurige droogte. De prijzen liggen volgens Coceral op een relatief hoog niveau door de vraag vanuit de voedingsmiddelenindustrie en biodieselfabrieken.

Boeren in de Europese Unie zaaiden 44.000 hectare minder soja. De productie daalt licht van 907.000 tot 904.000 ton. De schattingen liggen iets onder het niveau dat vijf maanden geleden door Coceral werd verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.