Home

Achtergrond 444 x bekeken 6 reacties

Europese Commissie in spagaat door graanprijs

De graanprijzen kelderen op de beurs in Groningen door hoge opbrengstverwachtingen.

Intussen dringt LTO Akkerbouw-voorzitter Jaap Haanstra bij het ministerie aan op een herstel van de importheffingen op graan. De Europese Commissie zit in tweestrijd. De graanprijzen gaan hard naar beneden, nadat ze vorige week nog een plusje lieten zien. Debet hieraan zijn wereldwijde positieve oogstprognoses en grootschalige import uit vooral Oekraïne, Kazachstan en Rusland. Vorige week is de Europese Commissie niet tot een importheffing gekomen, omdat Europa meer exporteert dan importeert. Dat resulteert volgens kenners slechts in een tijdelijk succes.

Als er heffingen worden ingesteld, stijgt de prijs en wordt het Europese graan te duur. Het is dus kiezen tussen twee kwaden; een lage prijs of een overschot. Akkerbouwers hebben intussen te maken met een goede oogst en slechte prijzen. Volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw wordt er al gesproken over een verwachtte Europese oogst van 310 miljoen ton. "Dat is een overschot van 30 miljoen ton. Er is veel beschikbaar en geen vraag. Iedereen wacht, want waarom zou je kopen als je weet dat de prijs zakt?"

"Nu de vakantie voorbij is, zit er een besluit van de Europese Commissie in de pijplijn", denkt de PA-woordvoerder. "Die 30 miljoen ton extra graanproductie hangt boven de markt."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kadetje

  Gaat de broodprijs nu met 20% naar beneden,of wordt dat effe vergeten?
  Ik hoor of zie er niks van.

 • no-profile-image

  .

  Zaten de geleerde er ook behoorlijk naast dat productie van biobrandstoffen de voedselprijzen zouden opdrijven

 • no-profile-image

  Dirk

  Hoe gek moet het worden, is het graag te duur moeten we ons maar redden, nu het even dreigt te zakken naar een normaal nivo moet er opeens weer ingegrepen worden. Gewoon de markt zijn werk laten doen. Het graan wordt pas betaald wanneer het verhandeld wordt. Wanneer er 10% teveel is, betekend het dat de boeren 12% moeten opslaan, en wachten tot de markt zijn werk doet.

 • no-profile-image

  gert

  heb nog niks gemerkt van een lage krachtvoerprijs,welke firma is al flink gezakt?

 • no-profile-image

  Harm

  Welke akkerbouwers waren het ook al weer die een aantal maanden geleden nog niet mee wilden met de prijs van Agrifirm, iets van € 205,- per ton??? Over een paar weken zit de prijs gewoon weer op € 125,- . Kijken hoe snel het voer dan weer zakt. Moet je niet bij Agrifirm zijn, die hebben veeeeeeeel te duur ingekocht.

 • pdenh1

  Als de landbouwprijzen even in een 'critieke zone'komen is er roep om im portheffingen, opslag - en interventie m.n. in de zuivelsector , handhaving quotaregelingen en zo meer, kortom de overheden moeten ingrijpen en de markt wordt buiten spel gezet. Het is het eeuwigdurende refrein. Waarom is het niet mogelijk, waar in de toekomst structurele tekorten dreigen, de markt zijn werk te laten doen, zoals zulks bij varkens, legkippen, braadkuikens etc, het geval is. Zij, die echt ondernemer zijn zullen elke marktsituatie overleven. Welaan dan, agrarische ondernemers, niet te snel de overheid te hulp roepen!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.