Home

Achtergrond

Europarlement: stop kloonvlees

Het Europees Parlement wil een verbod op de productie en import van vlees of melk van kloondieren in alle EU-lidstaten.

Een overgrote meerderheid van het parlement heeft de Europese Commissie gevraagd daartoe een wetsvoorstel op te stellen.

Het klonen, dat nu alleen in laboratoria voor onderzoek plaatsvindt, leidt volgens critici tot excessief dierenleed. Er grazen ongeveer 600 gekloonde dieren. Klonen bedreigt volgens het Europees parlement het imago van de Europese landbouw. In totaal stemden 630 Europarlementariërs voor en 32 tegen het voorstel.

Europarlementariër Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) is tevreden. "We moeten de natuur niet nog verder gaan verpesten", zegt ze. "Aan het klonen is weinig natuurlijks meer, laat staan dat het getuigt van enig respect voor dieren."

CDA-Europarlementariër Esther de Lange stemde eveneens in. "Volgens onderzoek sterven vier keer zoveel gekloonde dieren binnen een half jaar na hun geboorte dan bij niet-gekloonde dieren. De consument wil bovendien geen producten van gekloonde dieren", aldus De Lange.

In met name de Verenigde Staten lobbyt de Biotechnology Industry Organization ervoor om gekloond vlees en melk toe te staan in de handel. Grote vleesproducenten, waaronder Tyson Foods en Smithfield Food, verklaren zich tegenstander.

Een woordvoerder van de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit (FDA) verklaarde maandag in de Wall Street Journal nog dat het theoretisch mogelijk is dat reeds producten van gekloonde dieren in de voedselketen terecht zijn gekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.