Home

Achtergrond 188 x bekeken 2 reacties

Europarlement luidt noodklok over moedersterfte

Het is onaanvaardbaar dat wereldwijd nog zoveel vrouwen sterven als ze een kind baren, stelde het Europees Parlement vandaag in een resolutie.

Jaarlijks overlijden ruim 500.000 vrouwen door hun zwangerschap. In midden-Afrika en zuid-Azië is de situatie sinds 1990 niet verbeterd, ondanks VN-afspraken om de moedersterfte met 75 procent te verminderen voor 2015.

PvdA'er Thijs Berman bepleit dat de EU meer simpele bevallingsklinieken opent op het Afrikaanse platteland. "Daar gaat een bevalling vaak nog zoals in de middeleeuwen. Eén bloeding en de vrouw is dood.''

Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) vermoedt dat moedersterfte weinig aandacht krijgt omdat er geen mannen aan doodgaan, zoals bij aids. Ze vindt het ook fout om projecten tegen moedersterfte over te laten aan plaatselijke overheden. "Die bestaan vooral uit mannen. En die staan er vaak niet om te springen om de vrouwen zelfstandiger te maken'', zegt ze.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    veehouder

    Het is toch diep triest dat de europese commissie dit na 18 jaar moet constateren. Je kunt beter een dier zijn in de Europese veehouderij dan een aanstaande moeder in het afrikaanse platteland. Dames/heren belangenbehartigers, waar ligt jullie politieke prioriteit?

  • no-profile-image

    gert

    wat zijn dan VN-afspraken waard,het is niet meer dan een stukje papier.De vrouwen in die landen moeten ook vaak de akkers verzorgen,ze zijn dan ook nog eens de spil van het gezin.Er is een culturele omslag nodig om hier verandering in te brengen.De VN is goed in afspraken maken en gebruikt veel geld ,waar maar weinig resultaat mee bereikt wordt,wel veel bureaucratie

Of registreer je om te kunnen reageren.